Foto: SVT

”Lade tid på att fuska”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren i fartygshärvan menar nu att personal på fartyget lagt ner mycket tid på att fuska för att mörka haveriet.

– Grundstötningen inträffade när överstyrman bevakade tätningen av fartygets lastluckor. Detta gjordes eftersom saltvatten började tränga in, vilket kunde förstöra lasten av flera ton vete. Under detta arbete hade befälet inte koll på båtens position och grundstötte, säger åklagaren, James von Reis, till SVT Nyheter Halland.

Men varför larmade fartyget inte svenska myndigheter på en gång?

– Det har krupit fram att befälen, överstyrman tillsammans med kaptenen, lade tid på att fuska om hur fartyget navigerat fram tills grundstötningen istället för att kontakta Sjöräddningen och Kustbevakningen, säger von Reis.

Fuskade med loggboken

Samtidigt menar James von Reis att man ville mörka att man inte haft koll.

– De friserade positionerna i loggboken för att det skulle se bättre ut helt enkelt. Man vill mörka situationen att man inte haft koll, säger han.

Han konstaterar att enbart det att inte genast anmäla en grundstötning till det land vars territorialvatten man befinner sig på är ett brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.