Mietek Grocher, som överlevde förintelsen, föreläser i Varberg. Foto: SVT

Män från nazistisk organisation störde föreläsning

Uppdaterad
Publicerad

Måndagkvällens föreläsning i Varberg med Mietek Grocher, som var öppen för allmänheten, ska ha störts av flera män som marscherade in.

Flera män ska enligt polisen gått in i lokalen på Peder Skrivares gymnasium där föreläsningen pågick. Trots att det finns en hotbild fanns inte polisen på plats, som det tidigare rapporterades. Det var istället rektorn på skolan som tillkallade polisen till platsen.

– Det uppfattades obehagligt av andra personer som var där. Männen ska vad jag känner till inte ha sagt något eller stört föreläsningen på något annat sätt än att de gått in och visat upp sig, säger Jenny Widén, presstalesperson för polisen till SVT Nyheter Halland.

Nazistpropaganda i Halland

Polisen ska inte ha gjort något ingripande och männen ska efter ett tag ha lämnat platsen.

Martin Augustsson, rektor på skolan, bekräftar att det hela gick till på ett lugnt sätt, men också att det blev en obehaglig stämning.

– Om du sitter och lyssnar på en person som upplevt nazismen in på bara skinnet, och några går in på led och sätter sig längst fram, då blir det ju lite... ja... man reagerar, säger han till SVT Nyheter Halland.

Ville ställa frågor

Några av männen räckte upp handen och ville ställa frågor under föreläsningen.

– Men då förklarade vi att vi har frågestund efter föreläsningen och de respekterade det. Efter en halvtimme, 40 minuter, gick dem, berättar Martin Augustsson.

Hur reagerade Mietek Grocher på händelsen?

– Mietek tog det mycket bra. Det är inte första gången. Liknande saker har inträffat förr under hans föreläsningar.

”Marscherade demonstrativt”

Hallands Nyheter har varit i kontakt med ett annat vittne som satt i publiken.

– Det var fem eller sex män, en del med rakade huvuden, som kom in. De marscherade demonstrativt på rad in i salen och satte sig längst fram, säger vittnet till tidningen.

Fotograferade publiken

Enligt den person HN varit i kontakt med valde männen att lämna salen efter 40 minuter. Innan de gjorde det ska en av männen ställt sig upp och fotograferat publiken.

– Det var väldigt obehagligt och blev en orolig stämning, säger vittnet till Hallands Nyheter.

Senare under måndagskvällen framkom det att männen tillhör en nazistisk organisation.

Rättelse: Tidigare i artikeln uppgavs det att polisen fanns på plats och kallade på förstärkning när männen marcherade in i lokalen. Polisen fanns ej på plats under kvällens föreläsning utan rektorn ringde efter dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistpropaganda i Halland

Mer i ämnet