Många besökte Götheborg i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Hela helgen ligger Ostindiefararen Götheborg i Varbergs hamn. Replikan har nu seglat i tio år.

Det luktar tjära i Varbergs hamn. 58,5 meter lång, 11 meter bred och 47 meter hög ligger hon vid Varbergs kaj hela helgen. Det handlar naturligtvis om Ostindiefararen Götheborg.

– Det är en kopia på en ostindiefarare som på 1700-talet handlade med Kina. Orginalskeppet seglade tre gånger fram och tillbaka men 1745 gick hon på ett välkänt grund strax utanför hemmahamnen i Göteborg där hon sjönk, säger Emanuel Persson, expeditionsledare på Götheborg.

Spikar av smed från Varberg

Skeppet återupptäcktes på 80-talet och 2005 stod replikan klar efter 10 års byggande. Det mesta är byggt på gammalt sätt. Bland annat av 55 000 handsmidda spikar gjorda av en smed från Varberg.

– Man har lite lätt för att idag slänga gammal teknik och betrakta det som gammaldags och inte användbart. Men de gamla sätten har ju formats av generationers erfarenhet, och det fungerar, säger Carsten Hedlund, kapten på Götheborg.

”tar från det gamla och sätter in i det nya”

I sommar besöker ostindiefararen 15 städer. Besättningen består av totalt 80 personer, 15 är fast besättning och 50-60 är jungmän, frivilliga. En av dem är Jennifer Wahlström som berättar hur det gamla möter det nya på skeppet.

– Vi har en tradition att ta från det gamla och sätta in i det nya. Det här svarta träet på styrhjulet är från det gamla vraket som hittades utanför Göteborg. Kanske ger det lite tur, men jag vet inte hur mycket tur det ger eftersom den gick på grund. Vi får väl se. Ta i trä!, säger Jennifer Wahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.