Sophia Öhvall Lindberg, pressinformatör Migrationsverket. Foto: SVT

Migrationsverket: ”Gör inga undantag”

Uppdaterad
Publicerad

Trots vädjan kan Hylte inte förvänta sig något undantag. Migrationsverket kan inte styra var nya asylboenden ska etableras.

I ett brev till Migrationsverket vädjar Hylte kommun om att bli undantagen från nya upphandlingar av asylboenden. På grund av den ansträngda situationen och att kommunen har tagit emot näst flest nyanlända med uppehållstillstånd i landet, sett till antalet kommuninvånare, vill Hylte ha sex månaders undantag.

Lönlös vädjan

Men på grund av att det råder fri etableringsrätt finns det inte något sådant undantag att få, enligt Migrationsverket.

– Vi har full förståelse för att det är en tuff situation just nu för för många kommuner. Det kommer väldigt många asylsökande och har gjort det under en längre tid. Däremot är det så att vi upphandlar asylboenden och det är privata företagare som kommer in med anbud, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.

Så ni har inga möjligheter att säga att ”här vill vi inte ha några nya asylboenden?

– Nej, det kan vi inte så som det ser ut idag.

Kan det här brevet påverka på något sätt?

– Nej, Migrationsverket måste följa lagen om offentlig upphandling när det gäller att skaffa asylboenden. Det innebär att vi naturligtvis noterar Hyltes problematik, men att vi tyvärr inte kan göra några undantag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.