Länsveterinären i Halland, Madeleine Beckman, tror att kontrollerna kan bli färre när djurskyddet får mindre pengar. Foto: SVT

Mindre pengar till djurskydd

Publicerad

I nästa års budget försvinner 30 miljoner kronor från djurskyddet. Risken att djur far illa ökar.

Sedan 2012 har regeringen skjutit till extrapengar för att länsstyrelserna ska hinna med sina djurskyddskontroller. När dessa pengar försvinner nästa år innebär det 1,3 miljoner kronor mindre till Halland.

– Det är tråkigt. Just nu behöver man inte bara åka på brandkårsutryckningar utan vi gör även normala kontroller. Vi har precis upplevt att vi har kunnat vända trenden och kunnat arbeta förebyggande, säger länsveterinär Madeleine Beckman.

I dag arbetare femton personer med djurskydd på länsstyrelsen i Halland. Vad mindre pengar kommer att innebära konkret är ännu oklart.

Drygt två tjänster

– Rent krasst motsvarar det två och en halv tjänst. Tyvärr kommer det att drabba normalkontroller som är en viktig del i det förebyggande arbetet.

Enligt Madeleine Beckman åker djurskyddsinspektörerna i dag på 36 procent av alla anmälningar som kommer in.

Finns det en ökad risk att djur råkar illa ut framöver?

– Det finns det alltid. Vi har ju skurit ner mycket på anmälningsärenden och får vi mindre pengar ökar risken att vi inte åker när vi verkligen borde eftersom vi har varit tvunga att prioritera ner, säger Madeleine Beckman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.