Foto: SVT

Misstänkta i dynamithärvan kvar i häktet

Uppdaterad
Publicerad

De män som är misstänkta för dynamitfynden i Falkenberg släpps inte ur häktet. Idag förlängdes åtalstiden. Anledningen är att åklagaren vill ha mer tid till förhör och insamlande av bevis innan åtal kan väckas.

Under tisdagen skulle åklagaren ha väckt åtal mot de två män som är misstänkta för sprängmedelsfynden i Falkenberg. Men nu har åtalstiden förlängts till den 18 augusti.

– Det som gör att utredningen drar ut på tiden är framförallt att det finns ett stort antal digitala medier som håller på att analyseras, säger kammaråklagare Jon Lindahl.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Bland annat håller polisen på att analysera drygt tjugo datorer, ett tiotal mobiltelefoner, flera usb-stickor och kameror. 

Fler förhör väntar

Parallelt med analyserna hålls förhör med de misstänkta.

– Det sker fortlöpande allteftersom vi har någonting, säger Jon Lindahl.

De båda männen är fortsatt misstänkta för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och enligt åklagaren finns en risk att de misstänkta kan försvåra utredningen om de släpps ur häktet.

– Ja, jag menar att det finns en sådan risk. Utredningen handlar mycket om kartläggning av deras bakgrund och deras kontakter. Det primära är ju att ta reda på var sprängmedlet kommer ifrån och vad det skulle användas till.

Vill släppas fri

Den äldre av de båda männen motsatte sig inte omhäktning, men den yngre har krävt att släppas på fri fot.

Tingsrätten går dock på åklagarens linje och både männen blir kvar i häktet.

Nu har åklagaren fram till den 18 augusti på sig att väcka åtal.

Hur troligt är det att du kan väcka åtal om två veckor?

– Det är nog mycket osannolikt att det är färdigt inom två veckor. Men vi får ta det i två veckors intervall och sedan är det upp till Tingsrätten att avgöra om utredningen bedrivs med den skyndsamhet som krävs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Mer i ämnet