Foto: Riksdagen och Miljöpartiet

Både glädje och oro efter Ringhalsbesked

Uppdaterad
Publicerad

Halländska riksdagspolitikern Agneta Börjesson (MP) tror på annan energiproduktion på Ringhalsområdet.

Det är ingen hemlighet att Miljöpartiet vill ersätta kärnkraften med förnybar energi. Således var gårdagens besked att Ringhals reaktorer ett och två stänger senast 2020 glädjande, tycker riksdagsledamoten Agneta Börjesson (MP) som tillhör valkrets Halland.

– Det var ju väntat och jag tror det är bra. Hela Ringhalsområdet kan användas bättre till energiproduktion, säger hon till SVT Nyheter.

Desto mer bekymrad är Bengt Eliasson (FP), också han riksdagsledamot för Halland.

– Beskedet är ett hårt slag för Halland och för hela landet. Det kan komma att påverka flera hundra arbeten, skriver han i en kommentar till SVT nyheter.

– Inte minst kan Halland tappa i konkurrenskraft, samtidigt som Halland och Sverige mister investeringar i miljardklassen.

Men Agneta Börjesson (MP) ser möjligheter för andra typer av energiproduktion på Ringhalsområdet.

– Jag förstår verkligen att man är orolig för sitt jobb. Men jag är inte alls säker på att det här behöver bli en tom kärnkraftskyrkogård.

– Dels finns ju mycket kompetens, dels mycket ledningar. Det är ett perfekt område för att utveckla våg, vind och vatten, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.