Nätet släcks – innan det nya är på plats

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbackas landsbygd drabbas när bredband via ADSL-nätet släcks. I Gällinge flaggar företagare för att man riskerar konkurs i väntan på fiber.

Konferensgården Skårs gård i Gällinge är beroende av internet både till sina gäster men också för att kassapparaten och kortbetalningar ska fungera.

– Jag blir livrädd och tänker på hur det kommer att drabba vår verksamhet, säger Ulrika Ahlqvist som driver gården.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

I sommar släcks ADSL-stationerna på fem orter i Kungsbacka. Enligt företaget bakom stationerna är det för att utrustningen är gammal och att intresset svalnat.

Besviken på kommunen

De som mister sin ADSL-anslutning kommer att bli erbjudna andra mobila lösningar men Ulrika Ahlqvist är rädd för att täckningen med mobilt bredband är för dålig i Gällinge.

Besvikelsen inför situationen hon hamnat i riktar hon mot kommunen och syftar på att fibern ännu inte nått dem.

– Det är slappt att vi inte värnat om våra kommuninvånare, säger hon.

”Blir ett glapp”

Bara några kilometer bort från Skårs Gård jobbar grävmaskinisterna för fullt. Men det kommer att dröja innan de är utanför konferensgården och gräver.

– Det blir ju ett glapp, säger Ulrika Ahlqvist.

Fiberutbyggnaden är på gång i Kungsbacka men kommunen har inte kommit lika långt som till exempel Varberg och Halmstad och det gör kommunalrådet Fredrik Hansson (C) självkritisk.

– Vi startade sent. Men sedan vi tagit tag i det har de privata alternativen också vaknat, säger han.

Ska diskutera lösningar

Han och ytterligare ett kommunalråd har nu skickat en vädjan i ett brev om att ADSL- nätet inte släcks ner förrän fibern är i jorden.

Men ni fick ju informationen för två månader sedan, varför agerar ni först nu?

– Det är ju först nu när vi fått höra från invånarna att det mobila inte fungerar som ett fullvärdigt alternativ och då har vi lyssnat på det och agerar nu, svarar Hansson.

”Mer driftsäkra”

Företaget som släcker ner säger att de redan väntat och att andra lösningar är att föredra.

– Vi ska sätta oss ner med kommunen och diskutera de lösningar som vi föreslår vilket är de mobila som är mer driftsäkra än ADSL-lösningen är, säger Fredrik Lerigon som är vd för företaget Quadracom.  

På konferensgården närmar sig sommaren med stormsteg men de bävar inför sin högsäsong. 

– Om jag inte kan erbjuda kortbetalning eller erbjuda mina kunder internet, säger Ulrika Ahlqvist och tar en paus innan hon fortsätter.

– Det här måste ju lösas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet