Foto: TT

Nu är det kaféer som gäller

Uppdaterad
Publicerad

Medan försäljningen är i det närmaste oförändrad för lunch- och kvällsrestauranger går det desto bättre för kaféerna. Det visar ny statistik från SCB.

Peter Blomqvist äger och driver kafé i Varberg tillsammans med sin fru Annika sedan 20 år tillbaka och han känner igen sig i den positiva trenden. Sedan de öppnade för 20 år sedan har försäljningen bara ökat.

– Det har gått spikrakt uppåt, säger ägare Peter Blomqvist.

– Omsättningen har gått från 2 till 12 miljoner kronor så det går väldigt bra.

”Kanske blivit mer kontinentala”

Yamilé Andreasson bor i Varberg och är en frekvent kafébesökare.

– Delvis så ser man ju utbudet på en gång och man kan beställa och det går snabbt. På restaurang får du ju oftast vänta och ha mer tid och så är det ju oftast mycket dyrare, säger hon.

På samma fik sitter Olle Borgman och Annika Reftel som ser olika anledningar till kaféernas framfart.

– Kulturen att man går ut och äter överhuvudtaget har väl förändrats med tiden i takt med ökad konsumtion och annat, säger Olle Borgman.

– Det kanske är så att vi blir mer och mer kontinentala på något sätt, säger Annika Reftel.

”Från bebisar till 95-åringar”

Peter Blomqvist ser en viktig förklaring till kaféernas framfart, nämligen Bistro-trenden.

– Vi, liksom många andra kaféer, serverar inte bara fika utan också lättare rätter. Många tycker att det är mycket enklare och snabbare att slinka in på ett kafé när som helst på dagen.

– Alla kommer, från bebisar till 95-åringar, säger Peter Blomqvist.

Kaféerna ökar sin omsättning med 9,6 procent mellan 2014 och 2015. Lunch- och kvällsrestaurangerna visar en mindre ökning; 1,7 procent.

Sämst går det för vägkrogarna som minskar med 16,5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.