Bulkfartyget Victoria på grund utanför Varberg. Foto: Kustbevakningen.

Nu har Victoria lämnat Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Fartyget Victoria som gick på grund untanför Varberg har nu lämnat Halmstad. I fredags bogserades fartyget iväg mot Gdynia där det ska repareras.

Det 190 meter långa bulkfartyget lastat med vete som gick på grund utanför Varberg i september har nu lämnat Halmstads hamn.

– Det bogserades iväg ner mot Gdynia i fredags, säger Mikael Andersson som är pressansvarig på Transportstyrelsen.

I Polen ska fartyget in på varv för att repareras innan det kan fortsätta sin färd mot Västafrika.

På väg mot Polen

Det var tidigt på lördagskvällen den 19 september som det liberiaflaggade fartyget gick på Fladens grund utanför Varberg.

Grundstötningen rev bland annat upp en tre meter lång reva i fören, men enligt Mikael Andersson ska det inte ha varit några problem för fartyget att bogseras ner mot Gdynia.

– Naturligtvis har vi kollat att det var okej innan det lämnade.

Besättningsmän bötfälldes

Två män i besättningen har sedan tidigare bötfällts för brott mot sjölagen av åklagare i Sverige. Anledningen till att de bötfälldes var att inte genaste rapporterade in olyckan till svenska myndigheter.

Istället lade man tid på att försöka frisera loggboken, enligt åklagaren James von Reis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.