”Vlad III Dracule – Tills döden skiljer oss åt”, där har ni namnet på årets Halmstadspex. Foto: SVT

Nu ska de spexa med Dracula

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det premiär för årets Halmstadspex som i år tar upp historien om hur greve Dracula blev den han blev. Och precis som vanligt kommer publiken ha en viktig roll i föreställningen.

Första gången studenter arrangerade ett spex i Halmstad var 1993. Och den traditionella underhållningsformen har lyckats leva vidare. Räknar man in alla som jobbar med årets Halmstadspex så är det 35 personer, som vid sidan av sina studier, slitit med att få ihop årets föreställning. Och på lördag är det premiär för de förväntansfulla spexarna.

– Det är inte så historiskt korrekt utan det är mer historiska och påhittade karaktärer som gör att det blir en explosion av personligheter. Det tycker jag är spännande, säger spexaren Martin Extor, som spelar Johannes Gutenberg.

Följer Vlads kamp

”Vlad III Dracule – Tills döden skiljer oss åt”, där har ni namnet på årets Halmstadspex. Publiken kommer att få följa Vlads kamp för ett evigt liv efter det att kyrkan sparkat ut honom. Men exakt hur föreställningarna kommer att se ut, det vet man aldrig. I ett spex har ju nämligen publiken en hel del att säga till om. För det publiken vill, det måste spexarna göra. Ofta kan det bli många omtagningar av en populär scen eller formulering och utmaningen då är att omtagningen inte får bli en kopia av originalscenen.

– När någon ropar ”omstart” på ett totalt oväntat ställe, då vill man ju nästan vända sig mot publiken och fråga ”ropar ni här, på riktigt!?”. Men det är ju bara komma på någonting, det blir en kul utmaning, säger Victoria Linares, som är med i ett spex för första gången.

Premiär på lördag

Förutom ”omstart” kan publiken be skådisarna dra scener baklänges, på ett annat språk eller till och med uppmana till lite närhet.

– De kan ropa ”tungkyss” och sånt. Så får man väl göra med det vad man vill, säger Victoria Linares.

På lördag är det alltså premiär på Kulturhuset i Halmstad och totalt görs fyra föreställningar av årets spex.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.