Puttningen är en av Hannes största styrkor Foto: SVT

Nu ska framtidens golfstjärnor göra upp om EM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser ordentligt ute på golfbanan vid Tylösand. Här förbereder sig Sveriges unga landslag för Europamästerskapet i golf. Just på den här banan har världsstjärnor fötts tidigare.

Flaggorna fladdrar i vinden. När sveriges unga landslagsspelare släpper några grässtrån för att avgöra hur det blåser, då flyger grässtråna iväg en bra bit. Men tuffa väderförhållanden ska duktiga golfspelare klara av. Och sveriges spelare är duktiga. De är landets mest lovande amatörer, de är unga och drömmer om proffslivet.

– Jag hoppas att kunna bli proffs, det är det jag räknar med, säger Hannes Rönneblad och skrattar.

Hannes är hemmahoppet

Hannes är 20 år gammal och till vardags pluggar han och spelar golf på ett universitet i Texas i USA. Hannes kommer från Kungsbacka och är därför lite av ett hemmahopp i tävlingen som arrangeras av Halmstad Golfklubb.

– Det ska bli roligt! Familjen, och flera vänner kommer och tittar på tävlingarna, så det ska bli riktigt roligt, säger han.

Europamästerskapet i golf för amatörlag, arrangeras av Halmstad Golfklubb. Och det är inte första gången klubben arrangerar lag-EM.

För exakt trettio år sedan, 1985, gick tävlingen av stapeln i Halmstad. Då var de blivande världsstjärnorna Colin Montgomerie, Jose-Maria Olazabal och Jesper Parnevik med och tävlade. De gick sedan vidare till långa proffskarriärer. För de unga spelarna i sveriges landslag är det naturligtvis det som lockar.

Stor talang

Förutom Hannes Rönneblad, finns fem andra talanger med i laget. Den som haft störst framgång i år är Marcus Kinhult, som gjorde mycket bra ifrån sig i Nordea masters tidigare i år.

Laget har spelat ihop sig under en längre period, och förbundskaptenen Jonnie Eriksson är hoppfull. Om Sverige får till spelet ska de kunna vara med och kriga om segern. Förbundskaptenen rankar Frankrike som svåraste motståndare.

Första tävlingsdagen är på tisdag den sjunde juli och tävlingarna pågår fram till på lördag.

Det svenska laget

Hannes Rönneblad, Kungsbacka Golfklubb

Oskar Bergqvist, Saltsjöbadens Golfklubb

Tobias Edén, Karlstad Golfklubb

Marcus Kinnholt, Skaftö Golfklubb

Adam Blommé, Bro-Bålsta Golfklubb

Fredrik Niléhn, Delsjö Golfklubb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.