Nudiststrand riskeras att stängas

Uppdaterad
Publicerad

Klagomål på sexuella aktiviteter som porrfilmsinspelning har fått politiker att att fundera på att flytta nakenstranden. Men det också dem som försvarar stranden.

Gruppsex, porrfilmsinspelning och öppet sexuella aktiviteter. Det är några av ryktena och klagomålen från Mellbystrands nakenbad i Laholm. Nu har nudiststranden blivit en politisk fråga. Kommunen skickade idag in ett brev till länsstyrelsen där de ber om tillstånd att få flytta nakenstranden. Om klagomål fortsätter att komma in är de inte främmande för att ta bort skylten för nakenbad.

– I brevet vi fått står olika sexuella aktiviteter beskrivna, som jag helst inte vill gå in på närmare. Men de är inte lagliga på en offentlig plats. Du får ha sex på offentlig plats om du gör det undanskymt, men inte för öppten ridå. Än mindre ragga på de som inte vill bli raggade på, det är sexuellt ofredande, säger Elisabet Babic (M) kommunstyrelsen ordförande i Laholm.

Vad spelar det egentligen för roll om vuxna människor har sex på en badstrand?

– Det spelar ingen roll om det inte stör någon annan och om man håller isg till det. Men eftersom man gör det exhibitonistiskt för att visa upp sig för andra människor, som faktsikt inte vill se, då är det något helt annat, säger Elisabet Babic

Vill ha stranden kvar

Det går rykten om att folk smyger upp bakom stranden och ägnar sig åt sexuella aktiveter. Nudisterna SVT Nyheter Halland har pratat med säger att något sådant inte pågår på själva stranden. Nakenbadarna säger även att de aldrig har blivit störda av någon annans beteende på stranden.

Vid den närliggande campingen pratade SVT med Marita och Hasse Kjellberg, ett par som har spenderat varje sommar här sedan 30 år tillbaka.De tycker att kommunens förslag att flytta stranden är dåligt.

– Det tycker jag är väldigt synd, säger Marita Kjellberg.

– Den som inte tål att se en människa av motsatta könet utan kläder så finns det en lång strand åt andra hållet. De kan gå hela vägen till Båstad då, så har de inte ont av det.

Om folk har sex öppet på stranden, vad tycker ni om det?

Det har vi aldrig råkat ut för, vi är här för att bada, säger Marita Kjellberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.