Nya tag för Halmia

Uppdaterad
Publicerad

Efter en säsong i Elitettan, som slutade med fiasko, är Halmias damer tillbaka i division 1. SVT Nyheter Halland träffade laget innan seriestarten på söndag för att prata om både nederlaget och framtiden.

När Halmia förra året gjorde entré i Elitettan, serien precis under damallsvenskan, så blev säsongen allt annat än vad man hade hoppats. Endast tre segrar, elva poäng totalt och en sistaplats i tabellen.

– Det var jättetungt givetvis. Att sitta i bussen från Stockholm efter en elfte eller tolfte förlust, det är klart att det tar hårt på allas psyken. Sedan är det ju intressant att se hur man reagerar på förluster och framgånger, det lärde vi ju oss också, säger lagets tränare, Håkan Magnusson.

”Vi är taggade”

När klubben nu är tillbaka i division 1, så är man det med till stora delar ett nytt lag och framförallt helt andra känslor.

– Väldigt, väldigt mycket revansch och väldigt, väldigt mycket nybyggnation av laget. Vi får ju chansen att bygga ett delvis nytt lag. Så det ska bli jättekul, vi är taggade, fortsätter Magnusson. 

Vill gå upp direkt

Det nya laget är fullt av talang. Nyligen togs fyra av lagets spelare ut i F17-landslaget, en av lagets stjärnor, Jessica Jingblad, är tillbaka efter att förra året varit skadad och så har man plockat in nya spelare. En av de nytillkomna är Emelie Helmvall från Luleå och som tidigare spelat i bland annat norrländska Alvik.

– Jag hoppas att vi kommer kunna slåss i toppen. Vi har ett riktigt bra lag med jättemånga duktiga spelare, säger Helmvall.

Satsar ni på att gå upp i Elittettan direkt?

– Ja, det är klart. Det vill man ju alltid och jag tror att vi har den potentialen.  

Långsiktigt mål

På söndag inleder Halmia serien mot Ormaryd från Nässjö, och drömmen om Elitettan lever kvar.

– Absolut vill vi dit igen men som laget ser ut nu så behöver vi tid till att bygga ett nytt lag, men givetvis är målet att ta oss upp igen, säger tränaren, Håkan Magnusson.

När ska ni ta er upp då?

– Inom två eller tre år hoppas vi att vi ska vara redo både som lag och som klubb, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.