Oklart när jobben försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftreaktorerna Ringhals ett, och två, stängs senaste 2020. Det beskedet ger Ringhals VD efter att styrelsen beslutat att strypa nödvändiga investeringar från 2017.

Det finns inget beslut om att stänga reaktor ett och två på Ringhals i förtid. Ändå är det just det som kommer att ske. På fredagen meddelade ledningen att reaktorerna kommer att stängas senast 2020, fem år före planerat.

– Vi har ju ett behov av att utveckla våra anläggningar kontinuerligt för att kunna upprättahålla säker och stabil drift. Det är alltid vår första prioritet. Och genomför vi inte de här investeringarna så kommer vi inte att kunna köra längre än till 2020, säger Ringhals VD Eva Halldén.

Redan i slutet av april meddelade Vattenfall, som är majoritetsägare, att man ville stänga reaktorerna tidigare än planerat på grund av det dåliga marknadsläget. Och för en vecka sedan tog Ringhals AB:s styrelse beslut om att begränsa en del investeringar. Det var investeringar som krävs för att köra Ringhals ett och två fram till 2025.

Oro för jobben

På grund av logistiska skäl kan avvecklingen av reaktorerna delas upp och därför utesluter Ringhals VD Eva Halldén inte att reaktorerna kan stängas innan 2020.

Under fredagen uttryckte lokala politiker oro för att stängningarna kan leda till att jobb försvinner från Norra Halland. I nuläget är det dock oklart hur många jobb det rör sig om.

– Fram till 2020 kommer vi i stort sett behöva den bemanningen som vi har idag. När vi går ner så kommer vi gå in i något som heter avställningsdrift. Då kommer vi behöva i princip samma bemanning på driftsidan. Men inte fullt lika många på teknik och underhållssidan, säger Eva Halldén.

Hur många jobb kommer försvinna om vi pratar siffror?

– Den analysen pågår just nu. Den är vi inte klara med än, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.