Foto: Privat

Påkörd varg var genetiskt viktig

Uppdaterad
Publicerad

I juli upptäckte tidningsbudet Niels Winther att en varg blivit ihjälkörd. Nu har det visat sig att den påkörda vargen härstammade från ett genetiskt viktigt vargpar i Tiveden.

Det var i juli som Niels Winther, tidningsbud från Oskarström, var den som först uppmärksammade den döda vargen på vägen. Han stannade och larmade polisen.

– Jag tog en bild och åkte vidare, sa han till SVT Nyheter Halland.

Tommy Berglund, rovdjursspårare vid Länsstyrelsen i Halland berättade att det bara är en tidsfråga innan Halland har ett eget vargrevir.

– Ja, för bara några år sedan rörde sig flera vargar här i södra Sverige och i Halland. Av någon anledning var det inga i fjol, men det är helt säkert att vi inom en snar framtid har ett eget vargpar även här, sa han.

Genetiskt viktig varg

Nu har det också visat sig att den påkörda vargen härstammade från ett genetiskt viktigt vargpar i Tiveden, uppger naturvårdsverket.

Vargparet är viktigt eftersom båda invandrade till Sverige österifrån 2013, och därmed ger nytt blod till den svenska vargstammen. Paret flyttades till Tiveden, vid gränsen mellan Västergötland och Närke, där de bildat revir.

Tre av parets ungar har skjutits i skyddsjakt, och minst tre har dödats i trafiken. Man vet ännu inte om vargparet i Tiveden fått några valpar i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.