Sara Weiland säljer ägg från gården som en hobbyverksamhet. Foto: SVT

Pannkaksfrossa på äggets dag

Uppdaterad
Publicerad

På Piltens gård i Tvååker firas äggets dag med pannkakor med äggstra många ägg. Sara Weiland bjuder gärna på sitt favoritrecept.

För fyra år sedan skulle Sara Weiland egentligen bara skaffa några hönor att ha i trädgården för syns skull och köpte åtta. I dag har hon ett fyrtiotal hönor och tuppar på gården utanför Tvååkaer och är självförsörjande på ägg. Att det är äggets dag 9 oktober faller henne i smaken.

– Det är jättebra. Ägg är fantastiskt gott och nyttigt. Det är bra att man uppmärksammar detta, säger Sara Weiland.

Ska ni uppmärksamma dagen på något speciellt sätt?

– Självklart. Det blir pannkakor till lunch och kanske någon sockerkaka i eftermiddag, säger hon.

Stor efterfrågan

Hönsen på Piltens gård ger mellan tio och 15 ägg om dagen. Dom som familjen inte äter själva säljs i äggboden där det är självbetjäniing som gäller. Sara Weiland märker att efterfrågan på närproducerade ägg är stor.

– Efterfrågan är enormt stor, mycket större än vad vi klarar av att erbjuda, säger hon.

Piltapannkakor – recept

* 5 ägg

* 2,5 dl mjöl

* Ca 4 dl mjölk

* Lite salt

* Smält smör

Blanda ihop smeten och låt den svälla i fem minuter.

Fyll på med en skvätt mjölk.

Grädda!

(Går lika bra som gluten- och laktosfria pannkakor. Byt då ut mjöl, mjölk och smör till laktos- och glutenfria alternativ.)

Äggstra fakta om ägg:

* En medelsvensk person åt 14.6 kilo ägg förra året.

* Totalt förbrukades 141 900 ton ägg i Sverige under 2014.

* Under 2014 producerade EU totalt drygt 7,2 miljoner ton ägg. Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland och Polen är de största äggproducenterna inom EU.

* Cirka 80 procent av de producerade äggen går till direktkonsumtion medan resterande ägg säljs till livsmedelsindustri, läkemedelsindustri och bagerinäring.

* Andelen svenskproducerade ägg av förbrukningen sjönk kraftigt 2014 till följd av att importen ökade samtidigt som produktionen minskade.

* Svenska ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader.

Källa: Jordbruksverket, Svenska ägg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.