Foto: Bertil Ericson / TT /arkivbild

Patient avled efter fel diagnos

Uppdaterad
Publicerad

En patient kom till Hallands sjukhus med ryggsmärta och andningsproblem. På sjukhuset fick patienten fel diagnos och avled kort därefter. Nu lex Maria-anmäler Region Halland händelsen.

En patient kom i juni med ambulans till Hallands sjukhus med smärtor i ryggen och andningspåverkan. Personen hade under flera månader vistats utomlands och hade haft besvär med både mage och lungor. På sjukhuset bedömde man att det rörde sig om en lunginflammation. Patienten lades in på infektionsklinik med antibiotika.

Fick hjärtstillestånd

Morgonen därpå klagade patienten över svår smärta och var andningspåverkad. Senare fick hen hjärtstillestånd och avled. Obduktionen visar att patienten avlidit av proppar i lungorna och lunginfarkt. Nu gör Region Halland en lex Maria-anmälan. I anmälan skriver man ”Den diagnos som ställdes var felaktig men inte orimlig. Med tanke på att patienten dock avled vill vi att IVO utreder händelsen och bedömer insatta åtgärder.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.