Johan Larsson, ambulanssjuksköterska i Kungsbacka. Foto: SVT

”Patientsäkerheten är satt ur spel”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Halland granskar nu länets ambulanssjukvård där flera ambulanssjuksköterskor varnar för att patientsäkerheten riskeras. Flera gånger om dagen larmas de nämligen ut på körningar som lika gärna skulle ha kunnat gjorts av taxi.

Ambulansen ska finnas på plats när det gäller liv och död. Men SVT Nyheter Halland kan idag avslöja att det inom länets ambulanskår finns ett utbrett missnöje mot att de tvingas ta körningar som de menar inte har med sjukvård att göra och som går ut över deras uppdrag.

– För mig är det högst märkligt att man som sjukvårdsinrättning kan sätta personer i sådan risk, säger Johan Larsson som jobbar som ambulanssjuksköterska i Kungsbacka.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Taxibolag tog körningarna 

Han kallar det taxikörningar, alltså där personen som hämtas upp och lämnas av är i litet, eller i inget, behov av vård alls. Det kan till exempel vara en transport mellan sjukhuset och hemmet. Körningarna kallas prio-4-körningar och gjordes tidigare i Halland av olika taxibolag, men ledningen tyckte att det var säkrare och billigare att göra det själva.

Därför ska sjuktransportsbussar ta de här körningarna i mesta möjliga mån, men de som inte hinns med får ambulanspersonalen ta.

– Det finns en stor risk att det går ut över andra patienter som har ett sjukvårdsbehov, fortsätter Johan Larsson.

Verksamhetschefen: ”ser inte risken”

När man tittar på antalet utryckningar kan man konstatera att ambulanspersonalen i Halland förra året fick runt fem prio-4-larm om dagen. Men verksamhetschefen ser inte körningarna som ett problem.

– Jag kan inte riktigt se det idag. Tittar man på den statistik som finns så har ambulanssjukvården i Halland den bästa mediantiden på tillgängligheten på akuta uppdrag, om vi tittar på den statistik som gäller från maj 2013 till maj 2014. Så jag kan inte riktigt se den risken, säger Susanne Svensson, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Halland.

Fast här är det ju förare som larmar, som är ute i verksamheten, borde inte förarna veta bäst?

– Vi följer ju statistiken och tittar på den varje månad för att se att det inte finns en patientsäkerhetsrisk, svarar hon.

Ska man lyssna på medarbetarna eller titta på statistik?

– Man måste titta på fakta. Har vi inte fakta så kan vi inte heller eventuellt förändra en organisation. Med det säger jag inte att det inte är viktigt att lyssna på våra medarbetare för de har upplevelsen.

De tycker inte att ni lyssnar

– Det är jättetråkigt att den upplevelsen finns att vi inte lyssnar, säger hon.

”Inte fått skattepengar för att köra taxi”

Ambulanssjuksköterskan Johan Larsson, från Kungsbacka, menar att prio-4-körningarna, är att felhantera skattepengarna.

– Skattebetalarna och deras pengar är ju tillsatta hit för att vi ska ge sjukvård. Det är ju därför vi har en ambulans utrustad med den utrustningen som vi har, det är för att hjälpa de som behöver sjukvård. Vi har inte fått skattepengar för att köra taxi, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet