Lars Brandel är en av de två försvarsadvokater som nu riktar skarp kritik mot att polisförhör läckt ut till media i utredningen kring dynamithärvan i Falkenberg. Foto: SVT

Polisen spärrar dynamitutredningen internt

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen råder det stor irritation över att en rad känsliga uppgifter i utredningen om dynamitfyndet i Falkenberg har blivit offentliga, däribland polisförhör med misstänkta och bilder på dynamiten.

– Det riskerar att försvåra polisens arbete, säger Hallandspolisens presstalesman Tommy Nyman till SVT Nyheter Halland.

Polisen vet inte hur uppgifterna kommit ut till media, men har nu lagt in en spärr i utredningssystemet. Efter det kan enbart poliser som arbetar med fallet se utredningen.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Advokaterna reagerar

Även de båda häktade männens advokater reagerar starkt på att så mycket av förundesökningen läckt ut i media.

– Det är fanimej obegripligt. Min enda förklaring till det är att det är någon på polismyndigheten som lämnar ut materialet och det är mycket förvånande, säger Lars Brandel, som försvarar den häktade 30-åringen.

Han menar också att det är ytterst ovanligt att så mycket läcker ut.

– Det här är flagrant och långt utöver vad som är normalt, säger han.

”Får läsa nya saker varje dag”

Även Anders Roy, advokat för den nu häktade 41-åringen, reagerar på att mycket av förundersökningen läckt ut i media. Han är förbannad.

– Jag får läsa nya saker i media varje dag. Jag trodde det rådde förundersökningssekretess, säger han.

Kommer inte göra efterforskningar

Sedan årsskiftet, i samband med att polisen blev en enda myndighet, blev även det databaserade utredningssystemet nationellt. Vem som helst inom polisen kan alltså gå in och läsa i olika utredningar. Om någon inom polisen lämnat ut uppgifter i fallet med dynamitfyndet vet man inte.

Olagligt att eftersöka källa

Polisen kommer heller inte att göra efterforskningar eftersom det är olagligt att efterforska källa. Tryckfrihetsförordningens meddelarfrihet är starkare än förundersökningssekretessen. 

Frihet att lämna upplysningar till media – meddelarfrihet

Meddelarfrihet är en juridisk term som innebär rätt att för offentliggörande lämna upplysningar i vilket ämne som helst till bland annat media och författare.

Meddelarfriheten regleras i Tryckfrihetsförordningen,TF.

”Det skall ock stå envar fritt att ... meddela uppgifter och underrättelser i vad ämne som helst för offentliggörande i tryckt skrift till författare eller annan som är att anse som upphovsman till framställning i skriften...”

Myndighet får, med vissa undantag, inte efterforska vem som lämnat en uppgift.

Källa: Riksdagens webbsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Mer i ämnet