Problem för ridklubb efter dödsolycka

Uppdaterad
Publicerad

Efter den tragiska dödsolyckan i Våxtorp i juni har Björbäcks ryttarförening fått stora ekonomiska bekymmer.

Det var i Våxtorp i Laholm den 26 juni som en 17-årig flicka hamnade under en häst i samband med framridningen på ridklubbens regionala sommarhopptävling. Tragedin var ett faktum och ryttarförening beslutade att avbryta tävlingen helt.

Men enligt försäkringsbolaget finns ingen regel hos Svenska ridsportförbundet att en tävling ska avbrytas vid en svår olycka. Inte ens om någon dör och därför får inte klubben någon ersättning via sin avbrottsförsäkring.

Titta på fallet

– Vi måste titta specifik på det här fallet, vad försäkringsbolaget grundar sitt beslut på. Det här är en ny fråga vi måste hantera och absolut se över om vi kan göra någonting hos oss, säger Andrea Barth, verksamhetschef på Svenska ridsportförbundet. 

Ryttarföreningen kan enligt föreningens vice ordförande Kenneth Pettersson dra in mellan 160 000 och 170 000 kronor på den aktuella tävlingen. Nu tvingas dom istället be Laholms kommun om ekonomisk hjälp.

Från förbundet får klubben endast juridisk hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.