Rafflande slut på fågeltävling

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det avgöras, vilken fågel som ska bli Sveriges nationalfågel. Tävlingen kan få ett kuppartat slut och resultatet presenteras på fredag.

– De allra flesta länder har en inofficiell nationalfågel och det tyckte vi att vi borde ha också, säger Anders Wirdheim, informationsansvarig på Sveriges ornitologiska förening.

Tävlingen har pågått sedan i våras och omkring 50 000 personer har hittills röstat i olika kvalomgångar. Av de kvarvarande tio finalisterna är åtta fåglar som är vanliga i våra trädgårdar, som till exempel talgoxe, domherre och koltrast. Men under sommaren har den något otippade skatan seglat upp och knipit en finalplats.

Liten kupp

Vad tänker du om det?

– Vi är utsatta för en liten kupp kan man säga. Det är en podcast som heter Alla mina kamrater som har gjort en stor sak av det här att man har velat knäppa knäppgökarna i ornotologiska föreningen på näsan genom att rösta fram skatan som nationalfågel, säger Anders Wirdheim. 

”Rätt roligt”

Vad tänker du om det?

– Jag tycker att det är rätt roligt. Dom gör det ju i och för sig på rent bus. Dom säger själva att skatan är en skitfågel. Det tycker inte jag. Skatan är en väldigt vacker fågel, säger Anders Wirdheim.

Röstningen avslutas vid midnatt mellan måndag och tisdag. På fredag presenteras vinnaren.

Finalisterna

Blåmes

Bofink

Rödhake

Domherre

Talgoxe

Korp

Havsörn

Koltrast

Skata

Sädesärla

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.