Rättegång mot polis efter dödskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen startade rättegången mot den polis som sköt ihjäl en 24-årig man i Varberg förra året.

”Det är då som jag bestämmer mig för att skjuta ett varningsskott som jag skjuter upp i luften. Pang, sen går jag ner och siktar på honom igen och skriker att han ska släppa kniven. Det gör han inte, han fortsätter att gå. Och då skjuter jag ett varningsskott till rakt upp i luften och känner att vad är det som händer, varför fattar han inte? Jag står här och skjuter och han bryr sig inte.”

Så lät det i rättssalen i Varbergs tingsrätt under torsdagen när polismannen själv skulle beskriva dödsskjutningen i centrala Varberg i juli förra året. Han sköt då en knivbeväpnad 24-åring till döds efter att ha skjutit fem skott. 24-åringen hade dessförinnan knivhuggit tre personer, en kvinna såpass allvarligt att hon avled. Och det är just antalet skott som polismannen avlossade som gjort att chefsåklagaren väckt åtal mot honom.

Knivdåd i Varberg

– Lagtexten är ju sådan att ska man avlossa skott så ska det va försvarligt. Och min uppfattning är ju att det femte och sista skottet var oförsvarligt. Personen var redan oskadliggjord då, säger chefsåklagare Jan Pernvi.

– Det är inte utrett att det är det femte skottet som har träffat överhuvudtaget. Vi påstår att det är skott nummer tre och fyra och då faller ju hela åtalet för det är ju bara det femte skottet som åklagaren har hängt upp sig på, kontrar polismannens advokat, Gunilla Johansson.

Filmer tyngsta bevisning

I rättssalen spelades också två filmer upp som spelats in av privatpersoner och som visar händelseförloppet. Det är också filmerna som chefsåklagare Jan Pernvi ser som den tyngsta bevisningen i målet. Men även här har Gunilla Johansson invändningar.

– De återspeglar den objektiva verkligheten. Något som man inte alltid kan uppfatta när man är under ett stort stresspåslag som min huvudman har varit. Sen får man säga att de inte är helt tydliga heller. De är ju ganska skakiga och så vidare så att det är ju inte bästa kvaliteten på något sätt. Men de återspeglar en annan verklighet än den min huvudman har upplevt, säger hon

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd i Varberg

Mer i ämnet