Rökfri arbetstid valdes bort

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Hylte och Kungsbacka valde bort rökfri arbetstid. Kritiseras av Lärare mot tobak.

Det är nu tio år sedan rökförbudet infördes på landets krogar och restauranger. Men det har också genomförts en rad andra beslut för att minska rökandet i Sverige. En sådan åtgärd är att införa rökfri arbetstid, det vill säga att kommunanställda, som skolpersonal, endast får röka under lunchrasten, och inte alls under resten av arbetsdagen.

Samtliga landsting har infört rökfri arbetstid och så även 216 av Sveriges 290 kommuner. Men det finns fortfarande kommuner som inte har rökfri arbetstid. I Halland handlar det om Hylte och Kungsbacka. Där har det tagits politiska beslut om att i stället erbjuda personal som vill sluta röka stöd, genom exempelvis rökavvänjningskurser. Att de här kommunerna inte tagit steget fullt ut kritiseras nu av organisationen Lärare mot tobak.

Tio år sedan rökförbudet

– Jag tycker att de inte förstått frågans vidd. Och de har heller inte förstått att vi lärare behöver det här stödet i skolan. Kommunen som har ansvaret för skolan måste peka med hela handen och sätta stopp, säger Ingrid Lund, ordförande för Lärare mot tobak.

Eleverna får dåliga förebilder

Att eleverna får dåliga förebilder av rökande skolpersonal, och att lärare kan lukta rök på lektionerna, det menar Lärare mot Tobak är två argument för att kommuner ska införa rökfri arbetstid.

I Kungsbacka beslutade politikerna för lite drygt ett år sedan om att inte införa rökfri arbetstid.

– Jag tror att vi är en sådan utveckling så det kommer bli mindre och mindre rökande utan att vi går fram med ett förbud. Och ett förbud väcker ju alltid frågan om hur man ska bevaka det och vilka sanktioner ska man ha. En del hade nog tyckt att det kränkt deras personliga frihet, säger Anders Ekström, ordförande för nämnden för Förskola och grundskola i Kungsbacka.

Ska politikerna verkligen lägga sig i vad kommunanställda gör på sina raster?

– Jag ser det som en viktig hälsofråga. Det är beroendet som styr att man fortsätter att röka och en rökfri miljö är ett oerhört viktigt stöd. Och jag är inte i skolan som privatperson, jag är där för att arbeta, och arbetsgivaren styr min arbetstid, säger Ingrid Talu.

”Individen har ett ansvar”

Politikerna i Hylte kommun bestämde sig redan för fem år sedan för att inte införa rökfri arbetstid. Precis som i Kungsbacka erbjuder man i stället stöd för den personal som vill sluta röka. Men någon utvärdering av hur det har fungerat har inte gjorts. Kommunrådet Ronny Löfquist (S) kan nu tänka sig att på nytt lyfta frågan om rökfri arbetstid i Hylte.

– Det kanske inte är fel, det är möjligt att det är den vägen vi ska gå. Men jag vill ha lite bättre underlag för hur Hyltes väg har fallit ut innan jag säger kategoriskt ja eller nej, säger Ronny Löfquist.

Hur ser du på att lärare kan komma tillbaka till lektioner och lukta rök?

– Ja, det är ju inte bra. Individen har ju ett ansvar själv att sköta sitt jobb ytterst, säger Ronny Löfquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år sedan rökförbudet

Mer i ämnet