Foto: TT

Så minskar du risken för inbrott

Uppdaterad
Publicerad

Med höstmörkret ökar inbrotten i hela landet. Nu varnar polisen för stöldligorna och delar med sig av sina bästa tips för att undvika att få ovälkommet hembesök.

Efter det blandade sommarvädret närmar sig höstmörkret. Och medhöstmörkret ökar inbrotten i landet. Nu varnar polisen förinbrottstjuvarna och tipsar om hur du kan skydda dig.

– Varför detökar på hösten beror säkert på flera olika faktorer. Inte baramörkret. Inbrott sker generellt på eftermiddagar och då är det intealltid mörkt, säger Ingmar Nilja, kommissarie vid Hallandspolisen.

– Men erfarenheten är att det ökar och då med en topp i november månad.

Just Halland har tillsammans med Skåne och Västra Götaland varithårt drabbats av inbrottsvågor. En av orsakerna tros varautpräglade stöldligor som rör sig längs motorvägarna.

– Att detblir mer på hösten kan handla om att det finns en rörligbrottslighet som kommer hit under den tiden. Det kan handla om attvi ser samma modus vid ett inbrott i Halmstad, och sedan någratimmar senare i Falkenberg, säger Ingmar Nilja.

”Oerhört integritetskränkande”

Polisen prioriterarinbrott. I regel genomförs ordentliga brottsplatsundersökningarefter inbrott där polisens tekniker söker blodspår, fotspår ochannan teknisk bevisning. Men det är ändå ett brott som är svårt attlösa.

– Det är ett oerhört integritetskränkande brott och vi tardet på stort allvar. Men det är allmänheten som är våra bästaspanare. Vi har många goda exempel på där allmänheten hjälpt ossatt gripa tjuvar, säger Ingmar Nilja.

Tipsar allmänheten

Polisen har flera olika tipspå hur allmänheten kan hjälpa till att förebygga brottsligheten.

–”Tänk som en tjuv”, brukar vi säga. Att man tänker på vad man harframme, var man la sitt guldhalsband och så vidare. Men justgrannsamverkan är väldigt bra. Det är något man forskat på ochmärkt att det faktiskt minskar risken för brott. Det handlar om attman bryr sig om varandra och hjälps åt med att se om varandrasbostäder, säger Ingmar Nilja.

Fler tips:

* Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.

* Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma.

* Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.

* Ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum.

* Undvik att tala in på telefonsvararen att du är bortrest.

* Undvik att skriva på sociala medier som Facebook, Twitter eller i din blogg att du är bortrest.

* Vidarekoppla eventuellt telefonen.

Du som bor i villa och radhus

Be någon om hjälp med att:

* Klippa gräsmattan vid längre frånvaro.

* Att hänga sin tvätt på din torkställning.

* Skotta snö och göra fotspår i snön vid huset.

* Slänga sopor i din soptunna ibland.

* Parkera sin bil på din uppfart ibland så huset ser bebott ut.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.