Arkivbild. Foto: TT

Misstänkt SD-politiker lämnar partiet

Uppdaterad
Publicerad

En av de misstänkta för sprängmedelsfynden är en sverigedemokratisk politiker. Efter att ha gripits med tändhattar i sin bil uppmanas hen nu att lämna partiet.

Det var i fredags förra veckan som polisen stoppade en bil för kontroll. Mannen misstänktes för narkotikabrott. Under den följande husrannsakan hittades inte någon narkotika. Men väl 50 kilo sprängmedel.

Efter förhör gjordes sedan nya tillslag och under helgen hittades ytterligare 500 kilo sprängmedel på olika adresser runt Falkenberg.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

SD-politiker misstänkt

Nu visar det sig att en av de misstänkta sitter som politiker i Halland för Sverigedemokraterna. I samband med det första tillslaget greps hen med tändhattar i sin bil, men släpptes senare och är inte en av de personerna som häktas under tisdagen.

– Jag vill inte gå in på vem som har gjort vad i det här skedet. Men det är fyra misstänkta, säger Tommy Nyman, informatör vid polisen i Halland.

Politikern har haft politiska uppdrag för Sverigedemokraterna i Halland. Efter att misstankarna mot politikern uppdagades har hen nu lämnat alla sina politiska uppdrag.

Lämnar partiet

Den brottsmisstänkte politikern uppmanas nu av Sverigedemokraterna att lämna partiet. Om hen inte gör det kan det bli tal om uteslutning.

– Den misstänkte har fört samtal med vår gruppledare och har efter det avsagt sig sina uppdrag i partiet. Vi kommer uppmana personen att lämna partiet, säger Christian Krappedal, pressassistent för Sverigedemokraterna.

Vad händer om personen inte vill lämna partiet?

– Om personen inte självmant väljer att avgå kan det bli aktuellt för medlemsutskottet att utreda personens medlemskap.

Under tisdagskvällen valde politikern att lämna partiet.

–Efter att vi har samtalat nu under kvällen så förstod personen att vi tar avstånd från såhär allvarliga saker. Och då lämnade personen självmant, säger SD:s gruppledare till SVT Halland.

SVT Halland har sökt politikern utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Mer i ämnet