Per Fladje i Eldsberga utanför Halmstad är en av de lantbrukare som gläds åt ett bra skördeår. Foto: SVT

Spår succéår för lantbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Årets spannmålsskörd beräknas bli den största på 25 år. Och att det ser bra ut kan även lantbrukare i Halland konstatera.

På onsdagen presenterade Jordbruksverket en prognos där de beräknat att årets spannmålsskörd blir drygt sex miljoner ton. Slår beräkningarna in blir det den största skörden sedan 1990.

I Eldsberga, mellan Halmstad och Laholm, går lantbrukaren Per Fladjes skördetröska varm. Just nu håller han på att skörda vårkorn och han kan precis som Hushållningssällskapet i Halland konstatera att det är ett bra år.

– När vi har ett sådant här skördeväder ska vi vara väldigt nöjda. Det började med en snäll vinter och sedan hade vi en blöt och kall april-maj vilket gjorde att det bestockade sig och blev många plantor, säger Per Fladje till SVT Nyheter Halland.

Antal ax per planta, hur välmatad axen är och att det inte är massa tomma fläckar, det är sådana detaljer som gör att Per Fladje från sin hytt i skördetröskan kan slå fast att det är ett bra skördeår. Något som är bra för plånboken.

– Man får ju samla i ladorna. Bra år får man spara till dåliga år så ett sådant här år är guld värt, säger Per Fladje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.