Bo Fridolph, gruppledare SPI Välfärden i Halmstad. Foto: SVT

SPI kan stoppa nedläggning av äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen håller fast vid linjen att sex äldreboenden i Halmstads kommun ska läggas ner. Men femklöverns samarbetsparti SPI Välfärden kan stjälpa förslaget.

– Beslutet är fattat inom SPI Välfärden. Vi ska rösta nej, och det är vårt första förhandlingsläge med våra allianskollegor, säger Bo Fridolph, gruppledare SPI Välfärden.

När kommunstyrelsen i Halmstad i dag diskuterade de sex hotade äldreboendena i kommunen höll allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet fast vid sitt ställningstagande att lägga ner.

Halmstads äldreboenden

Avgörs i september

Nu går förslaget vidare till kommunfullmäktige där ärendet avgörs den 29 september. Men där kan det kan stöta på patrull. För att få igenom förslaget krävs stöd av det sjätte koalitionspartiet SPI Välfärden. Och det har man alltså inte i dag.  

– Det är naturligtvis ett stort projekt och vi inom SPI Välfärden känner oss lite överaskade. Vi känner att vi har brist på inormation, säger Bo Fridolph.

SPI vågmästare

S, V och SD är emot förslagen helt eller delvis. Hur SPI Välfärden med sina två mandat lägger sin röst blir därmed helt avgörande. Men dagens nej från partiet är inte hugget i sten. Förhandlingar med femklövern pågår alltjämt, avslöjar gruppledaren Bo Fridolph.

– Jag känner tillförsikt och jag ska göra mitt bästa för att vi ska landa detta på bästa möjliga sätt, säger Bo Fridolph.

Bästa möjliga för vem?

– Det gäller att landa detta projektet som ett bra kommunalt projekt, men samtidigt ska vi visa att de äldres röster räknas och att personalens röster räknas.

Trygghetsboende

De sex särskilda boenden som finns med på nedläggningslistan är Almgården i Getinge, Hemgården i Eldsberga, Vidablick i Oskarström, samt Soldalen, Patrikshill och Bäckagård i Halmstad. Enligt beslutsunderlagen är de omoderna.

Kommunen ser också en risk för att det på några års sikt blir en överetablering av boendeplatser. Nya platser beräknas tillkommma, men då främst med placering i centralorten Halmstad.

Boendena i Eldsberga och Getingen föreslås enligt kommunstyrelsens beslut omvandlas till så kallade trygghetsboende, ett boende för äldre, men med betydligt lägre service än dagens särskilda boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halmstads äldreboenden

Mer i ämnet