• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: SVT

Stor oro över barnakutens framtid

Uppdaterad
Publicerad

Barnakuten i Varberg är hotad. Nu reagerar både föräldrar och anställda.

Sjukhusledningen prioriterar bort barnperspektivet om slutenvården på barnakuten i Varberg stängs ned. Det menar anställda som SVT Nyheter Halland har pratat med. Förslaget väcker oro bland föräldrar i Norra Halland.

– Problemet skulle ju vara att det inte finns den barnkompetensen som det finns nu, både bland sköterskor och läkare, säger Andrea Engelbrektsson.

Barnakuten

Hon är en av många föräldrar som har reagerat på förslaget. Hennes treårige son Ian har svår astma och platserna i Varberg har varit en trygghet när de kommit in till sjukhuset.

Personalen riktar kritik

På avdelningen jobbar barnsjuksköterskor med specialkompetens. En kompetens som försvinner om de slutna vårdplatserna tas bort. Sjukhusledningen får också kritik av personalen. De menar att det inte har gjorts en ordentlig analys av vad en nedläggning skulle innebära.

– Här är det ju ett förslag som påverkar så många mer enheter, inte bara barnkliniken. Därför tycker vi att det vore på sin plats att man gör en ordentlig konsekvensanalys innan man tar det här beslutet. Så att man vet vad det innebär för barnsjukvården i norra Halland, säger Åsa Svahn som jobbar som barnsjuksköterska på barnakuten i Varberg.

Beslut i september

Det definitiva beslutet om en nedläggning av de fyra vårdplatserna på barnakuten i Varberg tas den 9 september. Under dagen har ansvariga politiker fått information i ärendet av sjukhusledningen. Driftnämndes ordförande Mikaela Waltersson håller inte med om att det saknas en konsekvensanalys.

– Vi kommer inte att göra en sådan arbetsmiljöutredning innan vi fattar beslutet, det gör man efter, säger hon.

Så först fattar man beslutet och sen tar man redan på om det kanske var fel?

– Nej, absolut inte. Vi har ett underlag från sjukhusledningen där man har tittat på aspekten ur ett patientperspektiv. Det är det vi lutar oss mot. När det gäller hur det påverkar personalen och stegen efter man har tagit beslutet är en utredning som man gör efter varje förändring.

Vill att politiker tänker om

Åsa Svahn håller dock inte med om att det bara är en fråga om arbetsmiljö.

– Man kan inte säga att man har en barnakut om man inte har barnanpassad personal på plats där, säger hon.

Och Andrea Engelbrektsson hoppas att politikerna ska tänka om innan beslutet ska tas.

– Fyra platser är inte speciellt mycket. Men de fyra platserna gör väldigt mycket. Om det skulle vara någonting så vet man att det finns en plats på barnakuten. Så de får tänka några gånger till på det här, säger Andrea Engelbrektsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnakuten

Mer i ämnet