Bulkfartyget Victoria på grund utanför Varberg. Kustbevakningens enheter KBV 312 och KBV 316 syns också. Foto: Kustbevakningen.

Stort lastfartyg på grund

Uppdaterad
Publicerad

En stor insats från Kustbevakningen är just nu på plats utanför Varberg där ett 190 meter långt bulkfartyg gått på grund. Skepparen på fartyget misstänks för brott. En undersökning har inletts kring både vårdslöshet i sjötrafik och underlåtenhet att underrätta svenska myndigheter.

Vid halv sju-tiden på lördagskvällen gick det stora fartyget, med liberiansk nationalitet, på grund på Fladen, tolv nautiska mil utanför Varberg. Men det dröjde ända till midnatt innan Kustbevakningen nåddes av larmet.

Risk för läckage

Det 190 meter långa bulkfartyget är lastat med vete och var på väg från Rostock i Tyskland till Guinea i Västafrika. Just nu är dykare i vattnet för att försöka kartlägga hur fartyget skulle kunna dras loss.

– För tillfället är läget stabilt. Inga oljeläckor än så länge men det finns alltid en risk för läckage när man ska dra loss det från grundet, säger Arvid Tedvik, vaktahavande befäl på Kustbevakningens ledningscentral, till SVT Nyheter.

Frivillig flygklubb hjälper till

Kustbevakningen har totalt tre båtar på plats, bland annat den stora KBV001 som nyligen var i Medelhavet för att hjälpa till i samband med flyktingkatastrofen. Dessutom har Kustbevakningen ett flygplan som cirkulerar över området.

Även frivilliga från flygklubben FFK, Frivilliga Flygkåren, har ställt upp med sin hjälp.

Orsak: Felnavigering

Orsaken till att fartyget gått på grund ska enligt Kustbevakningen i nuläget tyda på felnavigering.

– Det finns misstanke om vårdslöshet i sjötrafik och att det på något sätt blivit fel i navigeringen. Men det finns ingen misstanke om sjöfylleri, säger Arvid Tedvik.

”Kan ta tid”

Personal från Kustbevakningen och Sjöfartsinspektionen finns ombord på fartyget som enligt uppgift ska stå stabilt där det står.

– Det kan behövas tömmas på last där ute om det är en allvarlig grundstötning. I så fall kan det ta tid, säger Arvid Tedvik.

Enligt TT har dykare som undersökt skrovet funnit en tre meter lång reva i fartygets för. Men inget oljeutsläpp har upptäckts.

Nästa steg är oklart i nuläget, först ska dykarnas material utvärderas, och sedan kommer Kustbevakningen att rekommendera ett lämpligt sätt att få loss fartyget på. Och det kan ta ett par dagar, enligt Jesper Bäckstedt, vakthavande befäl på Kustbevakningens ledningscentral sydväst.

– Vi måste först få fram en plan, sedan ska det till folk som ska genomföra den, säger han.

Fakta

Fakta

  • Bulkfartyget Victoria från Liberia är 190 meter långt och 32 meter brett.
  • Ett bulkfartyg är ett fartyg där lasten lastas löst i luckor.
  • En nautisk mil motsvarar 1.852 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.