Foto: TT

Bois-supportrar fick lyftas bort

Uppdaterad
Publicerad

Polisen larmades till Örjans Vall mitt under matchen Halmia–Landskrona.

Matchstarten mellan Halmia och Landskrona Bois på Örjans Vall försenades tio minuter sedan en busslast med upprörda bortasupporters intagit delar av huvudläktaren.

– Vi hade inte fått besked att det arrangerats en bussresa förrän vi kom fram. Vi kunde därmed inte meddela Halmia detta i tid och det fanns inget lämpligt ställe att ha fansen på. Matchen försenades när fansen flyttade sig längs läktaren och det fanns inga ordningsvakter. Hade vi fått informationen tidigare så hade det varit lättare att hantera situationen, säger Patrik Johansson, Landskrona Bois klubb- och sportchef.

Rörigt och stökigt

Enligt Halmias hemsida försökte folk ur båda föreningarnas klubbledningar samt Landskronas lagkapten och huvudtränare få dem att byta läktare för att garantera säkerheten.

”Med slagord och banderoller som inte är värda att nämnas vädjade man sitt missnöje med både klubbledning och spelare i Landskrona”, skriver Halmia.

– Det var rörigt och stökigt under hela matchen. Vi är väldigt besvikna på vad som har hänt, säger Patrik Johansson.

Supportrarna bytte till slut men vid 0-1 stormade supportrar planen och tände bengaliska eldar.

– Vi hade ingen polisbevakning i grunden, men kallade in så många poliser vi kunde i länet, berättar polisens vakthavande befäl Andreas Bengtsson för Hallandsposten.

– Det blev ett bråk mellan några personer strax innan paus där våra supportrar dansade, något som inte uppskattades av Halmia-fansen. Polisen ingrep och de skiljdes åt, säger Patrik Johansson.

Lyftes bort

En del supportrar dröjde sig kvar nedanför läktaren och en bit in i andra halvlek beslöt sig polisen för att ingripa.

– Vi fick i stort sett lyfta ut de första, när de märkte att det inte var lönt att göra motstånd följde kvarvarande med, säger Andreas Bengtsson.

20-talet supportrar sattes på en buss som eskorterades ut på motorvägen och överlämnades till Skånepolisen vid Hallandsåsen.

Flera polisanmälningar kommer att upprättas, bland annat för misshandel.

Matchen kunde spelas vidare och slutade 0–2.

– Vi ska ha en intern diskussion om det som hände. Uppträdandet är inte ok. Nu får vi gå igenom händelseförloppet och hur våra förberedelser ska vara i kommande match, säger Patrik Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.