Civilingenjören Amer Ali menar att både han och en framtida arbetsgivare kan dra fördel av varandras kunskaper och erfarenheter. Foto: SVT

Svenskutbildning för utländska akademiker leder till jobb

Uppdaterad
Publicerad

Vägen till arbete för utländska akademiker kan kortas – det visar utbildningen ”Korta vägen” som lett till att flera personer fått jobb.

Sysselsättning och egen försörjning är en fråga som lyfts fram när det gäller att lyckas med integration. Amer Ali går utbildningen ”Korta vägen” i Halmstad – för att öka sina chanser till jobb.

– Det är mitt mål nu. Det är därför jag söker jobb hela tiden, för jobb för mig är hela livet. Det är inte bra att vara arbetslös, säger civilingenjören Amer Ali.

Korta vägen riktar sig till utländska akademiker som har en utbildning med sig. I den här klassen, på Folkuniversitetet i Halmstad, går exempelvis lärare, ingenjörer och läkare, som får i uppgift att lära sig hur det fungerar inom deras yrkesområde här i Sverige.

– Den viktigaste punkten i det hela är att utveckla svenska språket givetvis. Och inte bara mot sitt yrke, utan även den sociala och kulturella kommunikationen är jätteviktig, säger Marie Liljedahl, språklärare Folkuniversitetet.

Annan kultur

En viktig del i den 26 veckor långa utbildningen är praktik. Amer Ali har sina yrkeskunskaper med sig från Syrien och har praktiserat på ett konstruktionsföretag i Halmstad.

– Man lär sig hur man anpassar sig på jobbet. Ibland är det olika kultur och tradition, men man får anpassa sig, säger han.

Amer Ali tror att det kan vara en fördel för arbetsgivare att han kan arabiska. Han tror också att han skulle kunna bidra med kontakter till företag i olika arabländer.

– Företaget som jag jobbade hos i Syrien, har flyttat till Qatar. Och de gör många konstruktionsprojekt där, så det kanske skulle kunna leda till en kontakt med företag här i Sverige, säger han.

Utbildningen ”Korta vägen” har fått utdelning på jobbfronten, vilket var intentionen.

– Jag fick precis reda på att två av deltagarna har fått jobb. Och jag har en man som har fått tre jobberbjudanden. Så nu väljer han vilket han ska ta, säger Marie Liljedahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.