Kursgården i Nissaström fick hastigt ta emot 100 flyktingar. Foto: SVT

Transitboende oroar i Nissaström

Uppdaterad
Publicerad

Nissaströms kursgård har hastigt blivit ett transitboende och sedan ett par dagar tillbaka bor det ett 100-tal flyktingar på kursgården. Och nu känner sig boende på orten delvis lurade.

— Man har väl hela tiden haft i bakhuvudet att det kan ske. Vi fick reda på det i ett sent läge och vi kom igång så sent som igår kväll med att skriva information till de boende om att det finns nya invånare i samhället när de vaknar, säger Tommy Axelsson, ordförande Nissaströms intresseförening.

Redan fullt av liv

Just nu är Nissatröms Kursgård full av liv och trots att transitboendet öppnades för bara ett par dagar sedan, på ett korttidskontrakt med Migrationsverket, har frivilliga redan kommit med kläder och leksaker till flyktingarna.

I somras sålde Svenska kyrkan kursgården till Lena Bengtsson och hennes familj, som också driver ett annat asylboende, i Mäshult. Men de nya ägarna lovade ortsinvånarna att Nissaströms kursgård inte skulle bli ett asylboende.

”Ska inte vara oroliga”

— Allt gick ju så fort nu och det kommer in så många. Migrationsverket är i ett väldigt behov av platser så man vill gärna hjälpa till, säger Olof Bengtsson, delägare Nissaströms Kursgård.

Hur ser du på de närboendes oro?

— Jag tycker inte de ska vara oroliga, det är inget farligt.

Till helgen kommer de asylsökande att få dela kursgården med konfirmander, som kommer att vistas i en av gårdens byggnader.

”Bibehålla lugnet på orten”

Tommy Axelsson tror att Nissaströmsborna tycker det är viktigt att få bibehålla lugnet på orten

— Det är väl det som oroar de boende mest, att det blir stökigt och skräpigt. Lås dörrarna säger vissa, men jag tror inte det är så farligt. I det här fallet är det ju bara ett transitboenden så de slussas vidare härifrån på en kort tid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.