Bo Johansson, enhetschef på Migrationsverket i Halmstad, är inte ensam om att känna frustration över situationen med Spenshult. Foto: SVT

Tvist om hållplats stoppar asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla sjukhuset i Spenshult utanför Halmstad ska bli ett av landets största asylboenden. Men trots att bygglovet har varit klart sedan i maj har renoveringen inte ens påbörjats och lokalerna gapar fortfarande tomma trots ett skriande behov. Allt på grund av en busshållplats som anses trafikfarlig.

Från början var det tänkt att de första asylsökande skulle kunna flytta in redan i maj, men på grund av trafiksituationen har Migrationsverket inte fått klartecken att påbörja renoveringen än, trots att bygglovet har varit klart sedan flera månader.

Samtidigt är Migrationsverket i skriande behov av platser.

#flykt

– Det är frustrerande givetvis att det ska vara så, men nu är det som det är och vi har diskussioner för att lösa det på bästa sätt, säger Bo Johansson, enhetschef för Migrationsverket i Halmstad till SVT Nyheter Halland.

Ännu ingen lösning

Frågan om hur busshållplatsen ska göras säker har funnits med i planerandet av asylboendet i Spenshult ända sedan i våras. Men Migrationsverket och Hallandstrafiken har inte kunnat enas om en lösning.

Eftersom det bara är en omväg på några få minuter menar Migrationsverket att den bästa lösningen vore att bussarna tar omvägen förbi Spenshult. Men det håller Hallandstrafiken inte med om. En sådan lösning skulle innebära en för stor försämring för deras resenärer, tycker de.

”Egentligen mycket enkelt”

Carl-Gustaf Pettersson är driftingenjör på Spenshult och sköter fastigheterna. När SVT Nyheter Halland ställer frågan om busshållplatserna skakar han på huvudet.

– Liten tuva stjälper ofta stort lass säger man. Det här är ju egentligen en mycket enkel sak att lösa tycker jag. Men det har kärvat någonstans, vilket gör att man inte kan få startbeskedet som vi väntar på.

Hur skulle det kunna lösas enkelt menar du?

– Det enklaste sättet är att man gör som före juli 2014, att man kör upp med bussen hit och vänder. Jag skulle tippa på att det tar max 40-50 sekunder att köra upp hit. Plus att man ska vända på parkeringen. Så under en minut kör man upp hit på.

Frustrerande känslor

Även han tycker att det är frustrerande att lokalerna står tomma.

– Särskilt frustrerande när man vet att behovet finns och det är helt onödigt tycker jag eftersom det skulle varit väldigt enkelt att lösa.

Kan bli klart i veckan

Men nu verkar de olika parterna vara överens. Efter möten i veckan har Hallandstrafiken godkänt ett förslag från Migrationsverket om att bygga en extra vändslinga nere vid Nissastigen.

Det förslaget ska nu skickas till kommunen för godkännande.

– Alla parter jobbar med detta just nu. Så jag hoppas att vi kan lösa det denna veckan redan, säger Bo Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet