Foto: TT

Halländska ungdomar åtalas i knarkhärva

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera månaders spaning och analys av 30.000 sms har flera ungdomar i Halmstad nu åtalats för grovt narkotikabrott i Halmstad.

Sju ungdomar i åldrarna 17-25 år åtalas nu misstänkta för att vara huvudmän i en av de större narkotikautredningar polisen i Halland jobbat med.

Det är efter flera månaders spaning och analys av mer än 30.000 sms som runt 40 yngre män och kvinnor misstänks för att ha köpt narkotika av de sju huvudmännen i härvan.

Sålde via sms

Huvudmännen ska ha inriktat sig på att sälja till yngre personer, och den yngste i utredningen som erbjudits att köpa narkotika är 13 år.

– Vi har jobbat med det här ärendet sedan senhösten 2014 och har haft ett nära samarbete mellan flera olika enheter inom Hallandspolisen. Detta har bidragit till att utredningen kunnat fånga upp så många personer som varit inblandade i verksamheten, säger Cecilia Bergstén, chef för grova brottsgruppen i Halland, i ett pressmeddelande.

Försäljningen har enligt polisen skett via sms som skickats ut till mängder av tilltänkta köpare. I sms:en angavs vad som för tillfället fanns till försäljning. När köparen via sms ska ha visat intresse för att köpa ska de sedan ha träffats och narkotikan ska då ha överlämnats på olika platser i Halmstad.

– Det är påtagligt hur många personer som sköter sina studier och arbeten som har handlat narkotika på det här sättet, säger Thomas Karlsson i polisens pressmeddelande.

Utöver de sju huvudmisstänkta kommer ytterligare ett 40-tal unga personer åtalas för att ha köpt narkotika av de huvudmisstänkta. Totalt har polisen haft koll på över 70 personer i utredningen.

”Skickar signaler till andra”

Polisen har spanat på de unga männen i flera månaders tid och i mer än en månad filmade de för att samla på sig tillräckligt material för att åklagaren skulle kunna väcka åtal. Som mest har ett 20-tal poliser arbetat med utredningen och polisen har beslagtagit både kokain och cannabispreparat, som hash och marijuana. I flera av beslagen fanns narkotikan paketerad i portionsförpackningar till försäljning.

Enligt ungdomspolisen i Halmstad innebär åtalet mycket för drogmarknaden.

– Det betyder att vi stängt ner en omfattande verksamhet. Dessutom skapar det en förebyggande effekt och skickar signaler till andra att hålla sig borta eftersom polisen har koll, säger Thomas Thuresson som är ungdomspolis i Halmstad.

Han berättar att ryktet har gått bland ungdomarna under tiden som de har bedrivit spaning på dem.

– Sedan finns det ju andra som är villiga att ta över tyvärr, säger Thomas Thuresson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.