Inger Ohlsson, polischef för barn- och sexualbrottsroteln i Halland. Foto: SVT

Unik rättegång om sexbrott mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen inleds rättegången vid Varbergs tingsrätt mot en man i 60-årsåldern som misstänks för att i mer än 15 års tid ha begått grova sexbrott mot flera barn.

Ärendet anses vara mycket ovanligt.

– Åklagaren stämmer för brott som har hänt för länge sedan, de första redan 1995 och fram till 2010 vilket är en lång period, säger Inger Ohlsson, polischef för barn- och sexualbrottsroteln i Halland, till SVT Nyheter Halland.

Bevisningen ska vara stark

Mannen som är i 60-årsåldern misstänks för att ha utsatt tre flickor för upprepade sexuella övergrepp och våldtäkter. Flickorna är vuxna i dag men var mellan 5 och 17 år gamla när övergreppen ska ha skett.

Redan 2007 polisanmäldes mannen men ärendet lades ned i brist på bevis. Utredningen fick ny fart igen 2014 efter att nya polisanmälningar gjorts och nu anser utredarna att bevisningen är stark.

Samstämmig historia

– De här tre kvinnorna har berättat en samstämmig historia om vad de har varit med om. Och när man tittar på vad de har blivit utsatta för så är det exakt samma men vid olika tillfällen, säger Inger Ohlsson.

Enligt åtalet var en av flickorna fosterhemsplacerad hos mannen och hans familj och ska ha utsatts under tio års tid. Övergreppen ska ha skett både i mannens hem och i bilar på olika platser i mannens hemkommun. De andra flickorna ska ha kommit i kontakt med mannen via andra barn.

Mannen nekar till brott. Rättegången väntas pågå i sex dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.