Besättning på misärfartyget Whiskey Trio ska ha blivit hotade till livet av representanter från ägarbolaget Foto: TT/SVT

Uppgift: Besättning på misärfartyget dödshotad

Uppdaterad
Publicerad

Besättning på misärfartyget Whiskey Trio har blivit hotade till livet av representanter från ägarbolaget.

– Jag fick sms i dag av en besättningsmedlem som skrev ”kom och hjälp mig, jag är hotad till livet,” säger Göran Larsson, ITF-inspektör på Svenska Transportarbetareförbundet till SVT Nyheter.

På kvällen lämnade delar av personalen fartyget.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har personal på det Panamaflaggade fartyget Whiskey Trio blivit hotad till livet. Göran Larsson, ITF-inspektör på Svenska Transportarbetareförbundet, säger till tidningen att han fått information om hur ägarrepresentanter hotat personen som är överstyrman på fartyget.

– I smset skrev han att två ägarrepresentanter hade hotat honom till livet. Fem personer ur besättningen vill lämna båten nu, de vågar inte vara kvar. Vi är här med polisen nu, säger Göran Larsson, ITF-inspektör på Svenska Transportarbetareförbundet.

Whiskey Trio

Har du varit med om något likande?

Nej, detta är det värsta jag sett någonsin. Fruktansvärda förhållanden för besättningen och sedan också bli hotad till livet, säger Göran Larsson.

Polisen meddelar att man varit på plats vid fartyget sedan 13.30-tiden på lördagseftermiddagen.

– Vi försöker prata med personal till fartyget. Men vi har ännu ingen rubricering klar för oss. Det är väldigt lösa uppgifter än så länge angående hot, säger Hans Lippens, presstalesman vid polisen region väst.

”Inte svenskt territorium”

En sak som komplicerat läget för polisen är att det handlar om ett fartyg som går under Panamanskt flagg.

– Det är inte svenskt territorium, så vi kan inte gå ombord hur som helst. Det är ett lite komplicerat rättsläge, säger Hans Lippens.

Vid 17.45-tiden kunde polisen berätta att man var färdig på platsen.

– Vi bedömer att det inte finns någon direkt hotbild mot någon personal i nuläget, säger Johan Ljung, biträdande vakthavande befäl vid polisen region väst.

”Kommer att lösas”

Några ur besättningen har fått lämna båten – något som till en början var problematiskt eftersom det krävs visering för dem att lämna hamnen och komma in i Sverige.

– Men det kommer att lösas med hjälp av rederiet så att de får hjälp att ta sig till sina hemländer, säger Johan Ljung.

Whiskey Trio fraktar bland annat sprängmedel och ammunition och ska ha stora säkerhetsbrister. Förutom att fartyget är i uselt skick hade de nio i besättningen knappt någon mat. Dessutom är deras löner väldigt låga.

Innan missförhållandena åtgärdats får Whiskey Trio inte lämna Varbergs hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Whiskey Trio

Mer i ämnet