Nu berättar den utsatta kvinnan, som vi valt att kalla Anna, har hon upplevt situationen. Foto: SVT

Utsatta kvinnan: Jag blev manipulerad

Uppdaterad
Publicerad

Medan Kungsbackaprästen som blev av med sin prästtitel har ett starkt stöd känner sig kvinnan han hade ett förhållande med utsatt.

– Det är ungefär som i Indien och Saudiarabien där våldtäktsoffren får stå med skammen och inte förövaren som får ta ansvar för vad han har gjort, säger hon.

I december beslutade Domkapitlet att frånta Kungsbackaprästen hans titel efter att han ska ha trakasserat en kollega och inlett ett förhållande med den kvinna som vi kallar för Anna. SVT har tidigare berättat om det kampanjliknande stöd som han nu får.

På sociala medier flödar kommentarer från dem som vill att han ska återgå i tjänst och bland anhängarna finns flera församlingsmedlemmar. 

Kungsbackaprästen

Läs mer: Samlar röster åt avkragad präst

Anna känner sig utsatt och menar att hon som offer få stå med skammen.

– Det är offret som har förfört eller något annat av de andra lögner som de sprider runt med namnlistorna.

Anna hade ett pågående missbruk när hon träffade prästen och hans familj för att få själavård. Hon erbjöds snart att flytta in hos dem och så småningom utvecklades en intim relation mellan prästen och Anna.

– Han började kalla mig för syster och uttrycka en sådan typ av kärlek. Sedan byggde han upp det här mer och mer. Ena stunden puttade han bort mig, i nästa drog han mig tillbaka så att jag blev manipulerad och osäker.

Prästen blev av med behörigheten

När relationen sedan tog slut rasade Annas värld samman. 

– Eftersom jag byggt upp min nykterhet på honom så stod jag utan någonting. Jag fick återfall och försökte ta livet av mig. Jag hamnade på sjukhus flera gånger, säger hon.

Det är ovanligt att en präst blir av med sin behörighet, eller avkragas, som det kallas. Mellan år 2000 och 2015 har det bara skett tre gånger tidigare i Göteborgs stift. I det här aktuella fallet är Domkapitlet tydlig med grunderna för beslutet. 

– Det får inte finnas minsta tvekan om att den som är utsatt och skör ska kunna förvänta sig att hamna i en skyddande zon när man söker kontakt med en präst, säger Per Eckerdal, biskop i Göteborgs stift. 

”Människor är rädda”

Prästen har erkänt att han hade en relation med Anna men har avböjt att medverka i inslaget. Han har också överklagat Domkapitlets beslut. 

Anna är fortfarande medlem i församlingen men upplever ett motstånd när hon går till kyrkan. 

– Människor säger ingenting till mig. Det är ett par i församlingen som står mig nära som uppmuntrar mig men det är mest blickar i kyrkan när jag går in i dag. Människor är rädda, fega. Men jag kunde inte vara tyst längre. Sanningen var tvungen att komma fram. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungsbackaprästen

Mer i ämnet