Evelina Lago Unnestam hyllas i sociala medier för brevet hon skrev till sina nya försteklassare. Foto: PRIVAT/SVT

Välkomstbrev fick oväntad spridning

Uppdaterad
Publicerad

Som ny lärare ville Evelina Lago Unnestam hälsa sina elever välkomna med ett personligt brev. Ett brev som fick stor spridning efter att en förälder lagt upp det på sociala medier.

Det var i förra veckan före skolstarten som nyutexaminerade läraren Evelina Lago Unnestam skickade ut ett välkomstbrev till sin allra första klass på Wallbergsskolan i Halmstad.

– Jag fick jobbet under sommarlovet och hann inte träffa barnen innan de gick på sommarlov. Med brevet ville jag att de skulle få en bild av vem jag är så att de kände sig välkomna och inte otrygga.

”Kunskap är coolt”

I brevet skickade hon också med några symboliska presenter till de blivande förstaklassarna. Bland annat ett armband med texten ”kunskap är coolt” som Evelina i brevet kommenterar med texten ”Detta har jag pärlat till dig och det gjorde jag för att visa att det är häftigt att kunna mycket olika saker”. I brevet fanns också ett sudd för att visa att alla gör misstag och att man lär av misstagen man gör.

– Eleverna tyckte mycket om armbanden och har haft dem på sig, säger Evelina Lago Unnestam som hämtade inspiration till brevet med presenterna från sin handledare under praktikperioden.

”Jag började gråta när jag såg brevet”

Brevet har fått stor spridning långt bortom uppskattningen från elever och föräldrar. Det efter att Camilla Andersson, som är mamma till Ella som fick brevet i förra veckan, lade upp en bild på brevet på Facebook.

– Jag började gråta när jag såg brevet. Jag blev så glad för att Ella har fått en kanonhärlig lärare med bra värderingar. Jag tyckte att brevet var ett så fint intiativ att jag gärna ville sprida budskapet.

Camilla tänker bland annat på den pusselbit som Evelina skickade med i brevet för att visa att alla är olika, men behövs precis lika mycket och den lilla stjärnan som skulle symbolisera att läraren tycker att alla barn redan är stjärnor.

Oväntat spridning

Trots budskapet blev Camilla Andersson överraskad över att så många delat bilden vidare.

– Men det är underbart att så många blir berörda. Att så många engagerar sig för att barnen ska ha det bra i skolan.

Också Evelina Lago Unnestam är förvånad över mottagandet av brevet och alla telefonsamtal som hon fått om det.

– Det hade jag inte väntat mig, jag tänkte ju bara skriva ett vanligt välkomstbrev och att alla barnen ska få synas och bli sedda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.