Foto: TT

Varnar för vinterväglag i syd

Uppdaterad
Publicerad

Vid Hallandsås har en lastbil fastnat. Nu uppmanar Trafikverket trafikanter att anpassa hastigheten.

I de södra delarna av landet har decimetervis med snö har utlöst kaosartade scener på vägar, järnvägar och för elförsörjningen i sydligaste Sverige, Danmark och Finland.

Vad det gäller Halland så har snön fallit i de södra delarna av länet och under natten har länet varit ganska förskonade från olyckor jämfört med andra län. Men på E6:an vid Hallandsåsen utanför Båstad har en lastbil fastnat och det är stopp i trafiken. Enligt polisens hemsida är plogbil också på plats.

– Det är helt stopp i norrgående riktning och vi har ingen prognos, säger Trafikverkets presskommunikatör Eva Nordén till TT och varnar för moddigt väglag hela vägen från sydligaste Skåne upp till Halmstad, Alvesta och Kalmar.

– Nu råder det vinter, så man anpassar hastigheten och håller avstånd till andra trafikanter. Och glöm inte bilbälte, uppmanar hon.

Trafiken ska nu åter vara igång i samtliga tre filer vid Hallandsås, men trafikanter uppmanas fortsatt att vara uppmärksamma.

Större problem i Danmark och Skåne

I Köpenhamn rapporteras det på sina håll ha fallit upp till en halvmeter snö. Trafikproblemen yttrar sig bland annat i att ett tåg med ungefär 100 personer ombord har suttit fast hela natten mellan Viby Sjælland och Borup sydväster om Köpenhamn, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Under natten har flera olyckor inträffat i Skåne. Norr om Landskrona fastnade tre lastbilar i natt på E6 vid Rydebäck och orsakade totalstopp i båda riktningar. Arbetet med att röja undan snön och släppa på trafiken drog ut på tiden, men var klart vid fyratiden i morse.

I Broby, i nordöstra Skåne, kolliderade två personbilar och en person fördes till sjukhus med oklara skador.

– Väglaget är förskräckligt, men det har varit sparsamt med larm om olyckor. Antingen kör folk försiktigt eller håller sig hemma, sade Ola Åström, lokal produktionsledare för SOS Alarm i region Syd, i natt.

I södra Finland har det fallit upp till fyra decimeter blötsnö, som river ner kraftledningar och hejdar trafik. På morgonen uppger kraftbolaget Elenia att 55 000 av dess kunder är utan el.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.