Vill att fler yngre blir gode män

Uppdaterad
Publicerad

Fler unga människor borde engagera sig som gode män. Det tycker 35-åriga Jessica Camilleri från Falkenberg som har ansvar för fem ensamkommande flyktingbarn.

– Jag tror att det är bra för de här ungdomarna att se att unga människor mitt i livet, med små barn och karriär kan bidra med någonting och göra skillnad, säger Jessica Camilleri som är god man för fem ensamkommande flyktingbarn.

Varje ensamkommande flyktingbarn i Sverige ska ha en god man och så sent som förra veckan gick Halmstad kommun ut och berättade att det råder akut brist på personer som anmält intresse att ta sig an uppdraget.

Stort behov

Just nu är läget under kontroll i Halmstad, men behovet är fortfarande stort i Hylte och Laholm. Bara de senaste dagarna har de tre kommunerna tagit emot 17 barn och den närmsta månaden kommer det behövas 80 nya goda män.

– Invånarna ställer verkligen upp här. Det finns ett engagemang nu så då måste vi hinna med att utbilda, säger Carolina Winkler, chef på överförmyndarkansliet i Halmstad.

Hon håller med Jessica Camilleri om att det fler unga människor behövs, men påpekar samtidigt att det behövs erfarenhet.

– Man kan inte vara hur ung som helst för det finns krav på kunskaper som god man. Sedan är ju de flesta tonåringar, då är det ju ofta en fördel om man själv har haft tonåringar, säger hon.

Vill vara förebild

Jessica Camilleri har själv två barn och tycker att hon har haft nytta både av att hon är ung, men också att hon är kvinna.

– Anledningen till att jag tog mig an de här två tjejerna var också att jag kanske kan vara en förebild för dem. De kanske känner sig mer trygga med att prata med mig om en del saker än med en äldre man, säger hon.

– Sen jag säger inte på något sätt att det är något negativt om man är pensionär som god man, men jag tror att det är bra med en blandning av unga och gamla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.