Backpackers odlar i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Det började som en backpacker-rörelse i England på 70-talet och nu finns de över hela världen. Wwoofare som de kallas, eller volontärer, som jobbar gratis för mat och husrum på ekologiska gårdar.

På Petters gård i Fjärås mötte vi tre volontärer, som har helt olika erfarenheter med sig i bagaget. En av dem är Marie Watanabe från Japan.

– Jag kom hit för en timma sedan, och än så länge har jag planterat två olika sorters plantor. Och jag tycker att det är en jättekul erfarenhet, säger hon.

Och Marie Watanabe, som bor i Tokyo, har just bara en timmes erfarenhet av odling – någonsin. Men de två andra wwoofarna som reser tillsammans, har varit på gårdar i flera olika länder. Både genom Wwoof och andra organisationer. Och de har en plan.

– Att lära oss saker från gårdarna och se hur bönderna odlar ekologiskt i praktiken, säger Katie Gillin, från England.

– Något sådant, vi skulle vilja driva en backpacker-gård, där vi lär folk hur man odlar ekologiskt, hur man färgar med naturfärger och hur man jagar, säger Sam Scott, från Nya Zeeland.

– Och en annan orsak att Wwoofa, är att det är ett billigt sätt att resa, säger Katie Gillin.

Och för familjen i Fjärås är det här inte bara en välkommen hjälp med att ta hand om djuren och odlingarna.

– Vi älskar att resa, men nu med fyra småbarn så kan man inte riktigt ta sig ut i världen på samma sätt som förut. Och då kan man låta världen komma till sig istället helt enkelt, säger Elke Rosiers, på Petters gård Fjärås.

Hur är det att ha människor boende hos sig?

– Egentligen är det väldigt roligt. Från början var vi lite skeptiska och rädda, men det har funkat väldigt, väldigt bra, säger hon.

– Jag tror det är något som många borde prova på. Det är verkligen intressant, speciellt för oss som liftar också. Det är kul att träffa folk från olika kulturer och med olika sätt att leva på, säger Sam Scott.

Vad är WWOOF?

WWOOF står för Worldwide opportunities on organic farms. En organisation som för samman volontärer som vill jobba på ekologiska jordbruk – och bönder som vill ha hjälp på gården eller helt enkelt bara vill ha sällskap. Bönderna och volontärerna hittar varandra genom att de berättar om sig själva på Wwoofs hemsidor. Men man måste bli medlem för att få kontaktuppgifter, och olika länders organisationer har sina egna hemsidor.

Det finns andra organisationer också, som förmedlar volontärer på liknande sätt. 

Rörelsen startade i England på 1970-talet och har spridit sig över hela världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.