Wwoofarna har hittat Halland

Uppdaterad
Publicerad

De jobbar sex timmar om dagen för bara mat och husrum. Ett fall för arbetsmiljöverket? Nej, en trend som sprider sig som en löpeld genom landet och nu också nått Halland. Frivilliga från hela världen väller in för att jobba på ekologiska gårdar.

Martin från Slovakien och Dave från Nya Zeeland är båda wwoofare. Det betyder att de frivilligt kommit till den ekologiska gården Sandkulla utanför Laholm för att under några veckor ge ett extra handtag.

– Man gör sitt jobb och i gengäld får man möjlighet att resa till olika jordbruk och se hur det fungerar. Det är fantastiskt, säger wwoofaren Martin Niñaj.

Det stavas w w o o f och även om ordet kanske inte ligger så bra i munnen kan det vara ett begrepp att lägga på minnet. Det är förstås en förkortning för något som på svenska kan översättas till världsvida möjligheter på ekologiska gårdar. WWOOF startade på 70-talet men har de senaste åren fått ett rejält uppsving.

Reporter: Jesper Henke

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.