”Andra konstnärer håller på med trams”

Uppdaterad
Publicerad

Med en drönare som lekplats, intar allkonstnären Peter Wahlbeck Halmstad konsthall med sin utsällning ”Makthavare”. Utställningen tar upp frågor om alltifrån vardagliga problem till frågor om vapen och krig. Samtidigt passar han på att ge sina konstnärskollegor en rejäl känga.

– Jag tycker att de moderna samtidskonstärerna i mångt och mycket bara håller på med trams. Jag har sett den ena utställningen efter den andra, inte bara här utan överallt, och det handlar om utbildade konstnärer som gått på Konstfack. De håller bara på med ett jävla trams, säger Peter Wahlbeck som främst känns igen som komiker.

Wahlbeck menar att självbekräftelse är det som ligger i centrum för andra konstnärer. I sin egen utsällning ”Makthavare” vill han istället försöka lyfta frågor om barns enorma sockerintag, om hur krig och vapen blivit lek för barn i form av tv-spel och i en film ställer han frågan om vad det egentligen är att vara en människa.

Utforksar olika typer av makt

Men om då andra konstnärer saknar budskap, vad vill han då med sin blandning av skräpmat, krigsspel, tavlor och en drönare som lekplats, själv säga med sin utställning?

– Den här utställningen heter ju Makthavare och det kan man säga är ett filosofiskt namn för olika slags makt i samhället. Föräldramakten, vapenmakten och sen är det olika moment men totalt sätt kan man väl säga att utsällningen är lite mer filosofisk.

Men vad vill du förändra med den här utställningen?

– Man kan inte förändra någonting. Det man kan göra är att kicka igång folks sökande. Vi människor söker ju hela tiden och det är det jag vill att man ska få lite inspiration till, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.