Avtal om asylboendet slöts utan upphandling

Uppdaterad
Publicerad

Nära 13 miljoner kronor har Migrationsverket betalat för det tillfälliga asylboendet vid nöjesparken Fun City utanför Varberg. Boendet har flera gånger kritiserats för sin dåliga standard. Och ingen upphandling har skett där andra leverantörer fått lämna anbud.

– Min son är så rädd. På kvällarna vågar han inte gå ut på toaletten. Förhållandena här är förfärliga, säger Marina Ozmanova som är asylsökande..

Så ser verkligheten ut för de asylsökande på boendet vid Fun City utanför Varberg. Barnfamiljer trängs i de små stugorna där flera av dem saknar egen toalett och dusch, och är därmed hänvisade till de gemensamma utrymmena dag som natt.

 I vanliga fall kan Migrationsverket till stor del lösa boende till asylsökande med vanliga hyreslägenheter till vanliga priser. Men nu är behovet så stort att Migrationsverket betalar 15 000 kronor i månaden för en stuga där fyra personer bor.

– Vi skulle allra helst lösa boendefrågan med lägenhetsboende, vilket är en mycket bättre och billigare boendeform. Men nu har vi inte den möjligheten, säger Stefan Bergman som är enhetschef på Migrationsverket i Borås.

Totalt har Migrationsverket i år fakturerats på nära 13 miljoner av företaget Kiroan AB för asylboendet. Och detta alltså för ett boende där avtal har slutits utan att andra leverantörer fått konkurrera genom att lämna anbud.

– Vi pressas ju mellan olika regelverk, å ena sida lagen om offentlig upphandling som kräver en ganska god framförhållning och möjligheten att avsätta ett par tre månader och ibland upp till ett år. Å andra sidan har vi LMA, lagen om mottagande av asylsökande, som reglerar asylsökandes rätt till logi från första dagen. Valet är ändå inte så svårt tycker jag, vi är tvungna att erbjuda logi åt de asylsökande som kommer, säger Stefan Bergman.

SVT Hallandsnytt har sökt företaget som driver campingen det berättas om i reportaget, men ingen därifrån vill uttala sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.