Foto: SVT/TT

Åtalas efter skottlossning

Uppdaterad
Publicerad

I dag åtalas en 34-årig man försök till mord efter att ha skjutit en man i knäet och ryggen.

Det var den 18 oktober vid en källargång i centrala Halmstad som den åtalade ska ha avlossat tre skott från nära håll mot en man. Det första ska ha gått igenom vänstra knäet. Det andra ska ha träffat ryggen och blivit kvar i kroppen och det tredje ska ha missat.

I åtalet beskrivs gärningen som livsfarlig och synnerligen hänsynslös. Det framkommer också att mannen ska ha haft för uppsåt att döda.

– Vi har säkrat bevisning i form av tändsatspartiklar på en jacka som den tilltalade har burit. Vi har också vittnesuppgifter på att han har befunnit sig i området och målsäganden har dessutom pekat ut honom, säger åklagare Klas Lundgren till SVT Hallandsnytt.

Nekar till brott

34-åringen förnekar anklagelserna som riktas mot honom.

– Min klient har befunnit sig i området, men det beror helt enkelt på att han bor där. När det gäller tändsatspartiklarna så finns det inget i bevisningen som pekar på att det härrör från den här händelsen, säger den tilltalades försvarsadvokat Magnus Lundh.

Falskt alibi

Ytterligare en person åtalas i samband för skyddande av brottsling och stämpling till mened. Det rör sig om en kvinna som tillsammans med den åtalade ska ha kommit överens om en falsk berättelse som hon har berättat för polisen. I senare förhör har hon tagit tillbaka sin falska berättelse och sagt att det är 34-åringen som förmått henne att ljuga och därmed vilselett polisen.

34-åringen åtalas dessutom för häleri då han ska ha sålt el-cyklar som stulits från ett företag i Halmstad tidigare i oktober.

Även dessa åtalspunkter förnekar 34-åringen.

Tidspunkt för start av rättegången är satt till den sjätte februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.