Husrannsakan efter mobilspårning

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Ewert i Falkenberg blev anklagad för att ha stulit en i-phone efter att en person spårat sin telefon till hans hus med hjälp av en app.

Magnus Ewert i Falkenberg blev anklagad för att ha stulit en i-phone efter att en person spårat sin telefon till hans hus med hjälp av en app. Men trots att forskare varnar för appens tillförlitlighet så valde polisen att göra en husrannsakan.

— Jag blev helt ställd. Helt plötsligt står två poliser och säger att de ska söka igenom min bostad. Utan några som helst bevis på att jag skulle ha gjort något, förutom en påstådd mobilposition, berättar Magnus Ewert.

Det var i slutet av juli förra året som händelsen utspelade sig. Magnus hade tillbringat en dag på stan. När han kommer hem möts han av en kvinna som anklagar honom för att ha stulit hennes sons telefon på en mataffär i Falkenberg. Sonen hade spårat sin telefon till huset med hjälp av appen hitta min iphone, men polisen gjorde aldrig någon egen sökning efter telefonen. Ingen hade heller sett Magnus på platsen där telefonen ska ha försvunnit. Men enligt polisen kan en mobilpositionering vara tillräckligt för att de ska göra en husrannsakan.

— Det kan vara tillräckligt om det utpekade huset står alldeles för sig själv. Men för oss är det viktigt att vi vet att telefonen finns där just då. Därför brukar vi göra en egen spårning för att kunna se om den rör på sig, säger Hallandspolisens informatör Tommy Nyman.

Men i det här fallet gjorde ju polisen  inte någon egen spårning..

— Jag kan inte kommentera det här specifika fallet.

Enligt forskaren Erik Ström som är professor i kommunikationssystem så kan man inte helt och hållet lita på positionerings-apparna.

— GPS fungerar väldigt bra utomhus, när det inte finns så mycket byggnader och växtlighet runt omkring. Är det fri sikt mot himlen så brukar det inte vara några problem. Inomhus är det mycket sämre, så kvalitén på mätningarna varierar väldigt mycket.

Kan polisen lita på dom här apparna i sitt arbete?

— Nej inte till hundra procent. Det finns många exempel på folk som blivit falskt anklagade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.