Dom för polisskott överklagas inte

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren i fallet med polismannen som förra året sköt ihjäl en knivbeväpnad man i Varberg kommer inte att överklaga tingsrättens friande dom.

Polisen friades för både vållande till annans död och tjänstefel.

Det var i juli förra året som polisen sköt en knivbeväpnad man i centrala Varberg. Polisen åtalades misstänkt för vållande till annans död, alternativt tjänstefel. Enligt åklagaren var det femte skottet som mot den knivbeväpnade som var dödande men onödigt eftersom mannen redan låg ner.

Knivdåd i Varberg

Tingsrätten friade

I början av oktober friade tingsrätten polisen på båda punkter eftersom man inte ansåg det bevisat vilket av skotten som var det dödande och att polisen befann sig i en nödvärnssituation.

– Jag delar tingsrättens uppfattning. Det finns fog att uppfatta det som en nödvärnssituation, säger åklagaren Jan Pernvi som beslutat sig för att inte överklaga domen till Hovrätten.

– Det är ett svårt bevisläge och jag anser inte att jag kan motbevisa att han inte befann sig i en nödvärnssituation, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd i Varberg

Mer i ämnet