Fågelutsällning trots fågelinfluensa

Uppdaterad
Publicerad

I veckan höjdes skyddsnivån mot fågelinfluensa efter bekräftade fall av smittan H5N8 i Europa. Men trots det går en av Sveriges största hönsutställningar av stapeln utanför Halmstad i helgen.

Arrangemanget har fått dispens av jordbruksverket och trots den höjda skyddsnivån känner man ingen oro.

– Vi har ju inga fall som visat sig här i Sverige så det tycker jag inte vi behöver vara oroliga för, säger Roy Andersson, kommissarie rasfjäderfäförbundet.

Nästan ettusen höns, änder, gäss och kalkoner kommer att trängas i Halmstad hundarena i helgen. Detta trots jordbruksverkets beslut i veckan att alla fåglar ska hållas inomhus på grund av bekräftade fall av fågelinfluensa i både Tyskland och Nederländerna.

Fåglarna ska hållas inne för att de inte ska komma i kontakt med vilda fåglar som eventuellt skulle kunna bära på smittan och jordbruksverket anser inte att utställningen bidrar till en ökad risk för smittospridning. Anna Persson ska ställa ut fåglar i helgen och hon är inte Orolig.

-Jag kan förstå, för den som inte är insatt i det, att det låter lite mysko att ha en hönsutsällning när det kommit restirktioner från jordbruksverket. Men personligen tycker jag inte att det är någon fara. Förra gången när fågelinfluensan var i Sverige så var det ju ingen fara alls, säger hon.

Har ni gjort något annorlunda nu inför?

Vi kommer ju vara mer noggranna vid intagningen av djuren. Och sen hoppas jag att alla som kommer att de varit väldigt noga med att transportera djuren hit på rätt vis, svarar rasfjäderfäförbundets kommissarie, Roy Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.