Tidigare RFSL-ordförande döms för grova sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

En 44-årig man som tidigare varit ordförande för RFSL i Halland döms till fem års fängelse för bland annat för våldtäkt, koppleri, och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Mannen träffade de unga män, som han nu döms för att ha begått brott mot, genom sin roll som ordförande för RFSL i Halland. Efter att han kommit i kontakt med dem har 44-åringen försett männen med bostad och droger.

Skulle sälja sex för att betala hyra

Den 44-årige mannen har bland annat uppmanat de unga männen att sälja sex för att kunna betala för sitt boende. Han har också våldtagit några av de unga männen och tagit pengar från RFSL i Hallands konto.

sexbrottshärvan i Halmstad

Utredningen är en av de största sexualbrottsutredningarna som Hallandspolisen har gjort och växte under tiden rättegången pågick. Halmstad tingsrätt meddelar nu att mannen döms för grov våldtäkt, våldtäkt, olaga frihetberövande, koppleri, sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, olaga hot och trolöshet mot huvudman.

Mannen frias dock från fyra åtalspunkter gällande sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, bedrägeri, våldtäkt och sexuellt ofredande.

Drygt en halv miljon i skadestånd

Brotten som mannen döms för har med undantag av den grova våldtäkten begåtts under den period då han varit ordförande för RFSL.

Hans straff blir fem års fängelse och han ska även betala 545.000 kronor i skadestånd. Tingsrätten har när man bestämt straff tagit hänsyn till att mannen haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlade.

58-åring köpte sex

Ytterligare en man, en 58-åring, döms av Halmstads tingsrätt. Mannen har enligt tingsrätten gjort sig skyldig till försök till våldtäkt samt köp av sexuell tjänst och döms till tio månaders fängelse.

Kommer att överklaga

Den 44-årige mannens advokat, Leif Silbersky, har tidigare sagt till SVT Hallandsnytt att mannen nekar till all brottslig handling och i domen framgår det att mannen anser att han är utsatt för en komplott.

Leif Silbersky säger till SVT Hallandsnytt att domen kommer att överklagas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

sexbrottshärvan i Halmstad

Mer i ämnet